Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

IPIHAN

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/ipihanIn het Oost-Duitse Zeitz zijn ze al hun vervallen fabrieksgebouwen beu. Tien kunstenaars uit Rotterdam en Berlijn zien het juist als hun ideale speelplaats. Ze zijn er neergestreken voor de zevende editie van Ipihan – If Paradise Is Half As Nice.

Tekst: Bart Dirks
Foto’s: Regina Kelaita en Sybille Neumeyer

Kijkt u op mobiel? Dan komt deze reeks het beste tot zijn recht als u uw toestel horizontaal houdt.

Naar bovenDe latex bladdert van muren en plafonds. Spartaans, maar een goede plek om vijf weken te wonen en experimenteren. Het gaat om het maken, het ontdekken. Het mag mislukken, maar er kan ook iets moois ontstaan.

Naar bovenWillem Besselink gebruikt een systeemplafond om een landschap te maken. De fabriek ligt in een heuvelachtig gebied. De hoogtelijnen op de landkaart bepalen hoe het plafond komt te hangen.

Naar boven


Michiel Jansen heeft de exacte maten van een vervallen trappenhuis opgenomen en bouwt het na met nieuw materiaal uit de bouwmarkt. Het wordt een soort transportbox voor de oorspronkelijke ruimte.

Naar bovenJudy van Luyk heeft kapotgeslagen ramen verzameld en in een kelder uitgelicht. Barsten en scherven werpen harde schaduwen op de muur.

Naar boven

Pim Palsgraaf sloopt tussenmuren, verzaagt deuren, kasten en kozijnen tot een installatie die verschillende ruimtes beslaat. 'Het materiaal doet het werk.'

Naar boven

'We hebben in deze fabriek stromend water, electra en zelfs krachtstroom’, zegt Ties Ten Bosch. ‘Die luxe zijn we niet gewend. Dit is een grote speeltuin voor ons.'

Naar boven

Maurice Meewisse vond tussen de rotzooi in de fabriek tl-armaturen uit de DDR-tijd. Hij heeft ze opgeknapt en verkoopt ze in een pop-up 'designwinkel' voor een spotprijsje aan de inwoners van Zeitz. 'Zo kunnen ze een stukje erfgoed kopen.'

Naar boven

In de fabriek werden vroeger beschuit, noedels en deegwaren gemaakt. Daarna werd een deel gebruikt als meubelzaak en als ‘punkhol’. Een projectontwikkelaar wil er ateliers, woningen en bedrijfsruimtes van maken.

Naar boven


Maar op dit moment kan er nog improvisorisch 'gebowld' worden.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan