Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Juno en Jupiter

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/juno-en-jupiter

Psychedelische planeet Jupiter

Volledig scherm

Met een goedkope camera maakt ruimtesonde Juno spectaculaire foto’s van Jupiter. Dat biedt een compleet nieuw beeld, want vanaf de aarde zien we de reuzenplaneet altijd van opzij.

Het lijken hallucinerende beelden uit een sciencefictionfilm, maar het is allemaal echt. De Amerikaanse ruimtesonde Juno maakte de afgelopen anderhalf jaar deze foto’s van de reuzenplaneet Jupiter, op honderden miljoenen kilometers afstand van de aarde. Jupiter zou meer dan duizend aardbollen kunnen bevatten, en bestaat voornamelijk uit waterstof- en heliumgas. Straalstromen in de dampkring bereiken windsnelheden van vele honderden kilometers per uur; de Grote Rode Vlek is een gigantische cycloon die al een paar eeuw woedt.

Vanaf de aarde zien we Jupiter altijd van opzij. Juno vliegt echter over de polen van de planeet, en biedt een compleet nieuw beeld. Subtiele zwaartekrachtmetingen leveren ook informatie op over het inwendige - daar was tot nu toe weinig over bekend. In Nature zijn deze week de nieuwste resultaten gepubliceerd. De van oorsprong Argentijnse planeetonderzoekster Yamila Miguel van de Leidse Sterrewacht is lid van het onderzoeksteam. ‘De wolkenbanden op Jupiter werden eeuwen geleden al ontdekt door Galilei’, zegt ze. ‘Dat we nu ook eindelijk het inwendige kunnen bestuderen, is echt heel opwindend.’

Er was al bekend dat de straalstromen alleen in de buitenste lagen van de dampkring optreden, maar uit metingen aan het zwaartekrachtveld blijkt nu dat ze toch tot een diepte van 3.000 kilometer reiken. ‘Dat was voor iedereen een verrassing’, zegt Miguel. Op nóg grotere diepte gedraagt het gas van Jupiter zich als een vloeistof, en draait de planeet met één vaste rotatieperiode rond, ongeveer eens in de tien uur.

Ook verrassend: de talloze kleine cyclonen in de poolgebieden, die vooral op infraroodfoto’s goed zichtbaar zijn. De cycloon op de noordpool wordt omringd door acht andere; die op de zuidpool door vijf. Door meer te weten te komen over Jupiter begrijpen sterrenkundigen ook andere reuzenplaneten beter. Veel exoplaneten - planeten bij andere sterren dan de zon - lijken op Jupiter; ook om die reden is het Juno-onderzoek belangrijk.

Oorspronkelijk zou Juno geen camera aan boord hebben; daar was geen geld voor. Uiteindelijk is ervoor gekozen toch een eenvoudige, kleine camera mee te sturen, bekostigd uit het publiciteitsbudget. Burgerwetenschappers worden actief betrokken bij het bewerken van de ruwe foto’s. Miguel is enthousiast: ‘De foto’s zijn spectaculair! Alle wetenschappers zijn er gek op.’  

Door: Govert Schilling
Foto's: NASA  

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan