Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Kings & Queens

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/kings-queens

Fotograaf Léon Hendrickx portretteerde dragqueens samen met... ja, met wie eigenlijk?

Tekst: Rob Gollin
Foto's: Léon Hendrickx

Goto first page

De reactie na een eerste oogopslag is: wat leuk! Fijn dat deze dragqueens allemaal een partner hebben gevonden. Zo vanzelfsprekend is het immers niet, een relatie met iemand die het prettig, grappig of spannend vindt zich bij gelegenheid uit te dossen als een trashy, bitchy, sexy of classy variant van de andere sekse. Het kán dus wel! Of wacht, zijn het broer en zus misschien?

Goto first page

Toch nog even wat beter kijken: ze omarmen niet hun geliefde of een nabij familielid, de omstrengelingen zijn die van de onopgesmukte versie met hun extravagante alter ego. Deze tweetallen zijn één persoon.

Goto first page

Fotograaf Léon Hendrickx verenigde Patrick met Ginger G-Spot, Dennis met miss Dee Dee Janssens, David met Sheeza Hoo. Twintig duo’s legde hij op deze manier vast de precieze techniek laat hij liever in het midden. Vooruit dan: fotoshop en de inzet van een ander model. Mag het daar bij blijven?

Goto first page

Een vriend, Micha, bracht hem op het idee. Die had gedroomd dat hij Snorella tegenkwam, zijn andere zelf. Hendrickx wilde vastleggen hoe ze zich tot elkaar verhouden. Micha was in tranen toen hij het resultaat zag. Hij kon voor het eerst de warmte zien waarmee Snorella hem koestert.

Goto first page

Het valt Hendrickx op dat het op de foto’s vooral de man is die kwetsbaar oogt. Geen misverstand, rijkelijk vloeiden de waterlanders niet op de set, het was vooral veel lachen en plezier maken. Dragqueens zijn ijdel, ze poseren graag en zo, lekker samen, hebben ze zichzelf nog nooit gezien.

Goto first page

Het is hem niet om meer begrip voor de buitenissige verschijningen te doen. Nou ja, als ze zich gesterkt voelen door dit project is dat wel prachtig, natuurlijk, ze zijn maar al te vaak het mikpunt van hoon en spot. Het is meer het ingewikkelde spel met identiteiten dat hem fascineert.

Goto first page

Bij een queen in de studio was duidelijk te zien dat hij/zij neptieten droeg. Hij had gevraagd of dat een probleem was, hij was niet van plan dat te verdonkeremanen op de foto. Welnee, had hij/zij geantwoord. Ik ben toch een jóngen, geen meisje? Snap jij dan nog hoe het zit?

KINGS & QUEENS, Léon Hendrickx, expositie in The Hoxton, Herengracht 255, Amsterdam, van 20/7 t/m 7/8.

Voor meer producties, klik hier.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue