Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Kleinfontein

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/kleinfontein

De apartheid is al meer dan een kwart eeuw afgeschaft, maar niet alle blanken voelen zich senang. Met een beroep op hun cultuur als Afrikaner-minderheid sluiten sommigen zich af, zoals in Kleinfontein.

Foto's: Jonas Kakó, Tekst: Wim Bossema

Naar boven

Dit is ook Zuid-Afrika. Kleinfontein is een zelfgekozen reservaat voor de nakomelingen van de Nederlandse kolonisten, ook bekend als de Boeren of de Afrikaners. Het volk van Paul Kruger, van de heldhaftige Voortrekkers in de 19de eeuw die vochten tegen de Zulu’s en tegen het Britse koloniale leger, die hun ossenwagens in een cirkel zetten, een laager, op de Grote Trek.

Naar boven

Zo zien ze zichzelf en zo werden ze lang ook in Nederland gezien. Met hun leuke taal gebaseerd op oud-Hollands, hun protestantse godvruchtigheid en taaie doorzettingsvermogen. Totdat in de jaren zestig het wrede karakter van de apartheid, die Afrikaner uitvinding, tot Nederland begon door te dringen.

Naar boven

Kleinfontein, bij Pretoria, ligt op historische grond, schrijven de oprichters op hun site: hier streden de laatste Boeren-guerrillastrijders, de ‘Bittereinders’ tegen de Britten in de slag bij Donkerhoek in 1900.

Naar boven

Toen het gebied van 500 hectare ‘in die hartland van die ou Boere Republieke’ in 1992 op de markt kwam, kochten twee ‘versiende pioniers’ het. In 1996 betrokken twee gezinnen de eerste huizen.

Naar boven

Nu is Kleinfontein een gated community met 1.200 inwoners en 860 hectare. Met alle voorzieningen van school tot bejaardenopvang en alles opgebouwd met ‘volkseie arbeid’. Dat vinden ze in Kleinfontein belangrijk om te zeggen: dit is geen oude apartheid waarin de zwarte medeburgers worden uitgebuit als goedkope arbeidskrachten.

Naar boven

Zuid-Afrika wordt nu bestuurd door de zwarte meerderheid, best, dan leven deze Afrikaners wel in hun laager. Criteria voor aspirantbewoners, echt niet hun huidskleur, maar: Afrikaans spreken, protestants zijn en afstammen van een Voortrekkersfamilie.

Naar boven

De politici van het nieuwe Zuid-Afrika kijken tandenknarsend toe, maar treden niet op tegen de Boerengetto’s, waarvan Oriania de bekendste is.

Naar boven

Laat ze maar, was immers de boodschap van Nelson Mandela die daar in 1995 op bezoek ging bij Betsie Verwoerd, de oude weduwe van de man die ooit de apartheid invoerde.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan