Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Klem in Mosul

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/klem-in-mosul

Bij de gevechten tussen het Iraakse leger en IS zitten de burgers van Mosul vast. World Press Photowinnaar Sergey Ponomarev fotografeerde hun leven in de belegerde stad. Of wat er van over is.

Tekst: Ana van Es

Goto first page

Op én van de foto’s die Sergey Ponomarev (35) maakte in Mosul, omklemt een oom het lichaampje van zijn nichtje Amira, 15 maanden oud. De peuter stierf bij een mortieraanval op de wijk Al Tahrir - De Bevrijding, waar de bevrijding zoals overal in Mosul veel levens eiste.

Goto first page

Goto first page

Mosul is net als Parijs een stad van twee oevers: de ‘linkeroever’ oftewel de oostkant van de Tigris en de ‘rechteroever’ aan de westkant. Iedereen verwachtte dat IS de linkeroever snel zou opgeven. Maar nu, ruim een maand nadat het Iraakse leger de stad binnentrok, zijn op deze linkeroever pas 24 buurten heroverd. Nog 47 te gaan.

Het gevecht op de rechteroever, waar het echte verzet wordt verwacht, moet dan nog beginnen.

Een herder met zijn kudde aan de oevers van de Grote Zab-rivier, die de grens vormt tussen Irak en Koerdistan. Aan de andere oever het vluchtelingenkamp Hassan Sham.

Goto first page

In de oostelijke stadswijk Al Samah fotografeerde Ponomarev een jongen met het lichaam van zijn vader, die is doodgeschoten door een sluipschutter van IS. Hij ligt in de laadbak van een pantservoertuig, tussen de opgestapelde waterflesjes.

Goto first page

Wanneer ze geen lijken vervoeren, delen de militairen van de Iraakse special forces (ISOF staat er op de schutkoepel - ‘Iraqi Special Operation Forces’) graag waterflesjes uit.

Iraakse leger-Humvee’s in de wijk Al-Samah in Mosul.

Goto first page


 Winning hearts and minds, zouden de Amerikanen het noemen die deze elitesoldaten na 2003 hebben opgeleid, in een poging Irak bij elkaar te houden. Voor het grotendeels sjiitische Iraakse leger is dat van groot belang tegenover de soennitische bevolking van Mosul, die hen wantrouwt. De waterflesjes gaan over niets minder dan de toekomst van Irak.

Goto first page


 

Ponomarev legde ook de vluchtelingenstroom rondom Mosul vast: nu 81 duizend ontheemden. Wie geluk heeft, ontsnapt in zijn eigen auto langs de door IS in brand gestoken oliebronnen. Maar de meesten ontvluchten het kalifaat te voet. Hun eindstation is hetzelfde: een vluchtelingenkamp waar ze in feite zijn opgesloten.

Inwoners van Mosul stappen in de legertrucks die ze naar de vluchtelingenkampen brengen.

Goto first page

Rondom Mosul verrijzen die kampen als witte tentsteden, die in het woestijnlandschap een verbijsterend definitieve aanblik bieden.

Uitdelen van kleding in vluchtelingenkamp Khazer.

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue