Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Koerdistan vakantieland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/koerdistan-vakantieland

Het Iraakse Suleimaniya is dé plek voor een stedentrip. Je kunt er zelfs Nederlands op straat horen. De Utrechtse Shapol Majid toont verslaggever Ana van Es haar geboorteland, fotograaf Hawre Khalid was erbij.

Naar boven

Suleimaniya, 'Suli' voor kenners, is een veilige enclave in het door oorlog en terreur geplaagde Irak. Hier doen ze niet aan Islamitische Staat, aanslagen of religieus extremisme. Niets verraadt dat de frontlijn met IS zich slechts anderhalf uur rijden verderop bevindt.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Shapol Majid (38) - springerige krullen, kordate blik - is geboren en opgegroeid in Sulimimaniya en woont al meer dan haar halve leven in Nederland. Sinds een paar jaar runt ze hier in Suli de eerste lingeriezaak van het land.
Haar levensverhaal vertelt de metamorfose van deze stad: waar Sulamaniyah ooit een plek was om vandaan te vluchten, is dit nu uitgegroeid tot een stad waar mensen naar terug willen.

Naar boven

Naar boven

In Suli kom je de laatste jaren overal Nederlanders tegen, vertelt Shapol. Vluchtelingen uit de jaren negentig die zijn teruggekeerd of zoals zij zelf hier een bedrijf beginnen.
'Als je hier op straat Nederlands praat, verstaan ze het vaak.'

Naar boven

Malawi Street, centrum van Sulaimaniya

Naar boven

In deze samenleving is migrant-zijn een identiteit geworden. 'Ik ben meer een migrant dan een Koerd of een Irakees', zegt Shapol. 'Ik ben mijn hele leven altijd verhuisd, ik voel me verbonden met migranten. Ik ben van beide werelden.'

Hoewel ze nu een winkel heeft in Irak, blijft ze met haar gezin in Utrecht wonen: zelf migrant, wil ze haar kinderen geen jeugd vol verhuizingen meegeven.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Suleimaniya ligt in Koerdisch Irak. Dit is een van de weinige regio's in Irak waarvoor geen expliciet negatief reisadvies geldt, al worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden.
Air Germania en Iraqi Airways vliegen meerdere keren per week rechtstreeks van Düsseldorf naar Suleimaniya, vanaf ongeveer 430 euro voor een retourvlucht. EU-burgers kunnen zonder visum naar Iraaks Koerdistan reizen.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan