Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Laatste aprilzomerdag

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/laatste-aprilzomerdag

De laatste aprilzomerdag

Volledig scherm

Vanuit een Cessna richtte fotograaf Raymond Rutting zijn camera op de rand van Nederland. Want terwijl in Lelystad op de valreep eenwarmterecord werd gebroken, werkte de kust als een magneet op wie koelte zocht.

Terwijl half werkend Nederland luierde, snipperde, een ziekte voorwendde of gewoon alvast met vakantie ging, zaten wij weer boven op het nieuws. Wij zaten overal boven, deze warme dag, in onze Cessna, en zagen de - onder dit soort weersomstandigheden - grote kracht van West-Nederland: overal is water, overal is verkoeling te vinden.

Ook in de stad van ons vertrek - zo vaak negatief in het nieuws (‘Lullytown’), maar de afgelopen dagen toch maar mooi Nederlands recordhouder van een vroege zomeraanval geworden: nog nooit in onze geschiedenis werd het op die ene dag in april zo warm als in Lelystad (29,7 graden). Aanmerkelijk warmer dan aan de Noordzeekust. Die trekt als een magneet veel volk, ook als de zon niet schijnt.

Hoeveel frisser het was dan in Lelystad ondervond dat ene gezin nabij Egmond aan Zee. Iets zuidelijker was het al wat warmer, en dus drukker. Bovendien tellen Zandvoort en Noordwijk aan Zee meer voorzieningen voor strandvermaak.

Bij Velsen draafden de paarden over het zand, vlak achter de zeesluis van IJmuiden lag het luxe cruiseschip heerlijk in de dampen van Tata Steel. Wie bij de warmte lekkere luchten wilde opsnuiven, toog naar de Keukenhof.

Dit alles is geschreven in verleden tijd. Want verleden is het. Vandaag wordt het 14 graden, de meivakantie belooft hooguit 15 graden. Wij willen de zonnige stemming niet bederven. Anders hadden we wel de luchtfoto’s van de rijen dikke houten hutjes op het strand afgedrukt - o zo populair, o zo lelijk... hoezo: horizonvervuiling door de windmolens op zee?

Marcel van Lieshout

Sluiten
Naar boven


In Egmond aan Zee had een gezin het strand voor zich alleen.

Naar boven

Zonnebaden op het dak van een cruiseschip dat ligt te wachten voor de sluizen van IJmuiden.

Naar boven


Ruiters maken een tocht langs de zee bij Velsen.

Naar boven
Bij Castricum worden strandhuisjes opgebouwd.Naar boven


Het nog wat frisse strand van Zandvoort.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan