Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Medische trein

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/medische-trein

Naar boven

De medische trein als levensader van Ruslands vergeten regio's

Volledig scherm

In Siberië kunnen mensen één keer per jaar naar de dokter.
 
Ziekenhuizen zijn er ver weg. De dorpsarts is er overbelast of weet alleen wat van ooggeneeskunde. Of er is geen dorpsarts. Daarom kijken inwoners van afgelegen Siberische nederzettingen ieder jaar uit naar de aankomst van de Sint Lukas-trein.  

In de trein zitten 17 artsen uit de grote stad en een aantal assistenten. Dit is er nog meer aan boord: een röntgenapparaat, een EEG, een laboratorium voor bloedtesten, apparatuur voor hartfilmpjes en echo’s.  

De Sint Lukas-trein is een van de vijf medische treinen die door afgelegen regio’s van Rusland rijden. Ze worden gefinancierd door de Russische Spoorwegen en de lokale overheid. Mensen kunnen er terecht voor gratis medische hulp.  

Veel van de afgelegen nederzettingen die de treinen aandoen, liggen aan de BAM (Bajkalo-Amoerskaja magistral), een spoorlijn van 4.300 kilometer tussen het Baikalmeer en de Amoer-rivier. Met de BAM wilde het Politbureau in Moskou laten zien waartoe Sovjet-mensen in staat waren. Een half miljoen arbeiders werkten tussen 1974 en 1984 aan de bouw. Velen van hen vestigden zich langs de spoorlijn en kwamen er een paar jaar later, na de instorting van de Sovjet-Unie, pas achter dat niemand de lijn eigenlijk nodig had. Geld voor onderhoud was er nauwelijks meer en de spoorlijn raakte in verval. Aanliggende nederzettingen stortten in dronkenschap en armoede.  

De Sint Lukas-trein rijdt sinds 2007 en helpt ongeveer 15 duizend mensen per jaar. Een stop in een nederzetting duurt gemiddeld twee dagen, dan is het weer een jaar wachten voor de inwoners.  

Voor hen betekent de komst van de trein niet alleen de komst medische hulp. De aankomst van de Sint Lukas-trein is het bewijs dat de rest van Rusland hen niet volledig vergeten is.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan