Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Mini racers

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/mini-racers

Volledig scherm

Het is de kraamkamer voor de Formule 1-racerij: het Nederlands Kampioenschap Huurkarts Kids. Fotograaf Marcel van den Bergh volgde een wedstrijd in Nijmegen en legde de mini-Maxjes vast.

De helm op het nog korte lijf oogt als een sinaasappel op een cocktailprikker. De eigen, op maat gemaakte race-overall is volgeplakt met logo’s. Kort voor de race geeft pa snel een paar laatste tips hoe die ene bocht sneller te nemen. Ma heeft dan al een plekje langs de baan uitgezocht. Loop een kartcentrum binnen en de kans is groot dat er Max Verstappentje wordt gespeeld.

Sinds Verstappens debuut in de Formule 1 in 2015 is het aantal karters met een licentie om wedstrijden te rijden stijgende. Meer dan vierhonderd zijn het er momenteel, een kwart meer dan drie jaar geleden. En na iedere roemruchte race van Verstappen komen er aspirant-Verstappens bij.

Die klom als 4-jarige namelijk in een kart, rijpte daarna ruim tien jaar in de kartsport en leeft nu een jetsetleven als jongste racewinnaar ooit in de Formule 1. Maar Verstappens route was uniek. Mogelijk gemaakt door een cocktail van talent, de begeleiding van zijn vader - oud-coureur Jos Verstappen - en de juiste timing.

Voor de meesten eindigt de F1-droom vaak al in de kraamkamer van de autosport. Of anders in een lage klasse in de autosport, waar duizenden euro’s snel tonnen worden en het vinden van de juiste suikeroom voor een goede auto net zo belangrijk is als racetalent. In het karten is die wereld nog ver weg. Daar draait het enkel om racen, meestal op centimeters van elkaars bumpers.

Drievoudig wereldkampioen Ayrton Senna vond karten leuker dan Formule 1. Recordkampioen Michael Schumacher reisde, als het kon, tussen races af naar een kartcircuit om weer dat pure racegevoel te ervaren. Max Verstappen staat in de Formule 1 nu op drie racezeges. Maar de wereldtitel die hij in 2013 won als karter staat met stip op één als zijn mooiste overwinning.

Het neemt hem terug naar de geur van benzine, olie en gesmolten rubber, en de duizenden uren die hij doorbracht met zijn vader. Reizend van circuit naar circuit of sleutelend aan een motor om een tiende van een seconde te winnen. Het onderstreept: hoe hoog een coureur uiteindelijk ook komt op de autosportladder, op de onderste tree is hij het gelukkigst.Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan