Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Nach Holland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/nach-holland

De meidagen van 1940 door Duitse ogen

Volledig scherm

In Nach Holland toont verzamelaar Gerard Groeneveld de amateurfoto’s door Duitse soldaten, tijdens de inval in Nederland, mei 1940. Wat valt er te zien door de blik van de bezetter?

Het is een vreemde, enigszins opwindende ervaring te bladeren door het historische fotoboek Nach Holland. Daarin heeft Tweede Wereldoorlogkenner Gerard Groeneveld zo’n tweehonderd amateurfoto’s samengebracht die zijn gemaakt door Duitse soldaten tijdens de inval in Nederland, mei 1940. Vreemd voor Nederlanders om de vijf oorlogsdagen die de prelude vormden van de 5-jarige bezetting te zien door de ogen van de toenmalige vijand. Alsof je eet van een verboden vrucht.

Je ziet hoe de Duitsers Hollandse koeien molken en de dorst van het slagveld lesten met melk. Na de Nederlandse overgave een glas Heineken achterover sloegen, niet zelden in gezelschap van verslagen vijanden. Over het strand van Katwijk vlogen om parachutisten te droppen. Uitkeken over Rotterdam waar hun Luftwaffe in een kwartiertje de binnenstad had plat gebombardeerd, terwijl het puin hoog door de hemel vloog, om neerstortend grote waterfonteinen te veroorzaken in de Maas.

Als er, zoals de dichter Armando beweert, schuldige landschappen zijn, bestaan er dan ook schuldige foto’s? Je kunt het je afvragen bij de foto’s die Groeneveld verzamelde uit particuliere bronnen zoals familie-albums. Bij veilingen en op vlooienmarkten kocht hij jarenlang de privéfoto’s die Duitse soldaten hebben nagelaten, met herinneringen aan hun oorlogstijd in Nederland.

Tekst: Arno Haijtema
Foto's: Nach Holland / Gerard Groeneveld

Sluiten
Naar boven

Een Junkers Ju 52 transportvliegtuig vliegt over het Noordzeestrand bij Katwijk.

Naar boven
Uit het album van adam thiem, soldaat van het Infanterie-Regiment 16 die vanaf de Maaskade het bombardement op Rotterdam gadeslaat. Brokstukken vallen in de Maas.

Naar boven

Uit het album van Adam Thiem, soldaat van het Infanterie-Regiment 16: drie Duitse soldaten bekijken het bombardement op Rotterdam vanaf de Maaskade.

Naar boven
Opgelucht dat het bombardement op Rotterdam voorbij is gaan enkele inwoners op de foto met Duitse soldaten.

Naar boven

Met gemengde gevoelens bekijken Nederlandse burgers bekijken de binnentrekkende Duitse troepen, zoals de uitdrukkingen op de gezichten verraden.

Naar boven


Met nieuwsgierige blikken kijken kinderen en enkele volwassenen de Duitsers na op het Moleneind in Drachten.

Naar boven

Duitse wielrijders hebben zich verschanst in een boerderij bij Zurich en doen zich te goed aan een daar opgeslagen voorraad kaas.

Naar boven

Een Nederlandse verdediger zit verslagen in de wei bij de Wonsstelling.

Naar bovenHet Esso-station aan het begin van de Afsluitdijk heeft het getuige de vele inslagen behoorlijk te verduren gehad.

Naar bovenIn de opmars naar de Grebbeberg passeren Duitse soldaten vier gesneuvelde Nederlandse soldaten die in de berm liggen voor theeschenkerij en pension Rust Wat.

Naar boven

Een Duitse soldaat slaat zijn arm om een Nederlandse militair. Dit soort verbroederende foto's maakten de Duitsers wel vaker na afloop van de strijd in Nederland.

Naar boven
Soldaten van het Infanterie-Regiment 59 zoeken dekking in de berm vlakbij Roermond.

Naar boven

Een kannonier van het Artillerie-Regiment 19 is in slaap gevallen op zijn paard.

Naar boven

Nederlandse krijgsgevangenen bij het Julianakanaal, terwijl een Duitse officier een stuk brood eet.

Naar bovenDuitse soldaten zoeken dekking op de Zwijndrechtse brug.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan