Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Nepkoeien

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/nepkoeien

Ze duiken steeds vaker op in het landschap: plastic nepkoeien. Een aanhankelijkheidsbetuiging aan het dier dat ooit de oorsprong was van gezond leven.

Door: Rob Gollin
Foto's: Marcel van den Bergh

Naar boven

Nepkoeien, zegt u? Het is maar hoe je het bekijkt. Ja, ze zijn van kunststof. Ondanks de toewijding van hun ontwerpers zie je dat toch vrij snel, al heeft de bok op de foto rechtsboven zich toch nog laten misleiden- het zullen de hormonen wel zijn geweest.

Naar boven

Naar boven

Maar de plastic runderen die Marcel van den Bergh op verschillende plekken in het land vastlegde, staan, voor wie tenminste met wat gemengde gevoelens de technologische ontwikkelingen in de melkveesector beziet, niet eens zo ver af van de werkelijkheid.

Naar boven

In een fotoserie van Hans van der Meer, eerder dit jaar in deze krant, kwam een aantal vindingen voorbij: therapeutische baden, eicelterugwinning, de hydraulische klauwbekapbox. Het zijn instrumenten voor de maakbaarheid van een koeienleven. Maakbaarder dan de runderen van Van den Bergh kun je het niet krijgen.

Naar boven

Het opduiken van deze polyester melkfabrieken in het straatbeeld is zonder twijfel in de meeste gevallen een aanhankelijkheidsbetuiging. De koe heeft het toch al zo zwaar. Ooit de oorsprong van een gezond leven - melk was eens de witte motor - nu de bron van vooral klimaatellende. Producent van te veel methaan, te veel fosfaat, te veel stikstof. Het moet allemaal minder, minder. Eet eens wat minder vlees, bijvoorbeeld, en minder zuivel. Dat heeft ze toch niet verdiend, die goeie ouwe koe?

Naar boven

En als er al zoveel levende exemplaren aan het zicht worden onttrokken door een steeds langduriger verblijf in de moderne stal, dan moet het voor Holland archetypische beeld maar op deze manier in stand blijven. Red het poldermodel.

Naar boven

Wat het begrip nepkoeien echt inhoudt, wist een aantal slimmeriken in Roemenië beter. Die inden bij de Europese Unie een half miljoen euro aan subsidie voor ruim 1.800 runderen die alleen op papier bestonden. In 2013 liepen ze tegen de lamp. Ze moesten het geld terugbetalen. Drie van de acht verdachten maakten bezwaar. Nergens in de regelgeving stond expliciet vermeld dat het om bestaande koeien moest gaan. Misschien hadden ze het nog kunnen redden door wat van deze meiden in het Roemeense landschap neer te zetten. Je kunt immers nooit weten hoe een koe een haas vangt.

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan