Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Niemandshand

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/niemandshand

Drie jaar geleden ontdekte onze fotoredacteur Frank Schallmaier de niemandshand van Hollande. De foto's in de Volkskrant van de Franse president die schijnbaar vergeefs handen probeert te schudden, gingen de wereld over.

Op deze foto probeert Hollande de premier van Kroatië een hand te geven.
Foto's: EPA, Reuters, AFP, AP

Goto first pageOp 31 december 2013 bracht de Volkskrant een spread van foto's van de Franse president François Hollande die vergeefs probeert de handen van andere hoogwaardigheidsbekleders te schudden.

Met de Iraanse president Rohani.

Goto first page


Het is de tragiek van François Hollande, een man die onweerstaanbaar tot spot lijkt te inspireren. Op 1 december 2016 maakte de zeer onpopulaire president bekend niet voor een tweede termijn te gaan, een unicum voor een zittende president in Frankrijk.

Het lukte ook niet met president van de Europese Commissie Barroso.

Goto first page

Het zijn tragikomische beelden: de presidentiële hand hangt doelloos in de lucht, terwijl zijn gesprekspartners de andere kant opkijken.
Met de Deense premier Helle Thorning-Schmidt.

Goto first page
De fotospread was binnen de kortste keren een internationale internethit. De Braziliaanse succesauteur Paulo Coelho twitterde erover naar zijn negen miljoen volgers. Daarna werd de productie opgepikt door de The Washington Post, de BBC, Der Spiegel en talloze andere media over de hele wereld.


Bij de Russische premier Medvedev.

Goto first page

De website Buzzfeed houdt bij over welke onderwerpen het meest gesproken wordt op internet. In de categorie 'wereldnieuws' schommelde de spread dagenlang tussen de derde en de vijfde plaats, te midden van het nieuws over Syrië en Poetin.


President Chinchilla van Costa Rica.

Goto first pageDe Franse Huffington Post toonde zich minder geamuseerd. De site beschuldigde de Volkskrant zelfs van 'kwade trouw'. De krant zou suggereren dat niemand de hand van Hollande wilde schudden, terwijl de foto's vlak voor de eigenlijke handdruk gemaakt zijn. Om dat te bewijzen publiceerde de Post zelfs een foto waarop Hollande de hand drukt van de Iraanse president Rohani.


Bij president Fischer van Oostenrijk.

Goto first page

'Wij hebben nooit gesuggereerd dat niemand de hand van Hollande wil schudden', zegt Frank Schallmaier, fotoredacteur van de Volkskrant. 'Volgens mij is het voor iedereen duidelijk dat er even later wel een hand wordt gegeven. Dat is fotografie: één seconde later ziet het beeld er heel anders uit.'

De Finse premier Katainen.

Goto first page

Schallmaier kwam op het idee voor de Hollande-spread door een paar foto's van EU-voorzitter Van Rompuy die vergeefs de hand van zijn gesprekspartner zocht. Soortgelijke beelden van Hollande bleken nog beter te werken.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue