Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Noorse Zalmindustrie

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/noorse-zalmindustrie

Zo wordt vis vermenigvuldigd

Volledig scherm

Ooit gold zalm als een dure delicatesse, maar dat is veranderd nu ze met 200 duizend in een kooi worden gekweekt. Fotograaf Sergey Ponomarev bracht de Noorse zalmindustrie in beeld. 

Noorwegen is zalmkweeknatie nummer  één. Meer dan de helft van alle gekweekte zalm die wereldwijd op borden van consumenten verschijnt, komt bij een van de Noorse zalmkwekerijen vandaan. Vroeger trokken de vissers eropuit met boten en netten, maar tegenwoordig is de productie van zalm volledig geïndustrialiseerd. Sinds de jaren zeventig investeert Noorwegen namelijk in de ontwikkeling van zijn zogeheten aquacultuur, de kweek van vis en schaaldieren voor zijn uitgestrekte kust en indrukwekkende fjorden. Na olie is zalm momenteel een van de belangrijkste exportproducten voor de Noren.

Een Noorse zalmkwekerij bestaat doorgaans uit vijf tot tien drijvende kooien, die een diepte hebben van minstens twintig meter en een doorsnede van zo'n vijftig meter. In een zalmkooi kunnen wel 200 duizend vissen.

Hoewel de schaalvergroting ertoe leidt dat meer consumenten goedkope zalm kunnen eten, heeft dat wel allerlei nadelige effecten. Juist doordat de zalmproductie steeds efficiënter verloopt, zijn veel vissers in de afgelopen decennia hun baan verloren. In de jaren veertig werkten nog meer dan 100 duizend Noren als visser, tegenwoordig zijn dat er maar zo'n 10 duizend.

Ook de wilde zalm in Noorwegen lijdt onder de massaproductie van zijn gekweekte soortgenoot. Een van de problemen is dat de natuurlijke zalmen soms paren met de uit de zalm boerderijen ontsnapte gekweekte vissen. De wilde zalmen worden zo dus minder wild.

Tevens passeren de volwassen wilde zalmen de kooien als ze vanuit de rivieren door de fjorden weer naar zee zwemmen. Daar lopen ze dan vaak zeeluis op, volop aanwezig in de zalmkwekerijen. Als gevolg van die parasieten sterven de zalmen soms, wat in sommige regio's heeft geleid tot een sterke afname van de natuurlijke zalm. Daarom heeft de Noorse overheid kwekerijen met een ernstig luizenprobleem verboden voorlopig nog verder uit te breiden.

Foto: Sergey Ponomarev
Tekst: Eric van den OutenaarSluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan