Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Notre Dame

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/notre-dame

Voor de haastige passant is de Notre Dame van Parijs nog altijd een robuuste kolos, symbool van onwankelbaar middeleeuws geloof. Maar kijk beter en je ziet dat de boel met stalen banden bij elkaar wordt gehouden.

Tekst: Peter Giesen
Foto's: Bart Koetsier

Lees hier de hele reportage

Naar boven

'Kijk, dit is ons kerkhof', zegt Michel Picaud, voorzitter van de stichting Vrienden van de Notre Dame. Onder een afdak in een tuin van de kathedraal liggen stukken torenspits, waterspuwer en andere stenen ornamenten opgestapeld. ‘Allemaal naar beneden gekomen of uit voorzorg verwijderd.'

Naar boven

Op sommige plaatsen steekt slechts een PVC-buis uit de gevel. De waterspuwer die er ooit omheen zat is verdwenen. Als Picaud ons over het dak rondleidt, blijkt hoe slecht de kathedraal er aan toe is. 

Naar boven

De Notre Dame is eigendom van de staat, de kerk is huurder. De staat kan de restauratie echter niet in zijn eentje betalen. Hulp van particuliere geldschieters is noodzakelijk. Als de Vrienden van de Notre Dame elk jaar 2 miljoen euro aan giften weten aan te trekken, zal de staat zijn jaarlijkse bijdrage verdubbelen.


Naar boven

De Vrienden van de Notre Dame zijn een campagne van fondsenwerving begonnen, waarbij ze zich ook op de Verenigde Staten richten. Daar zitten veel rijke gevers en de Notre Dame heeft er een enorme reputatie, mede dankzij de tekenfilm De Klokkenluider van de Notre Dame van Walt Disney. 

Naar boven

De staat heeft zijn budget voor monumentenzorg met 5 procent verhoogd tot 326 miljoen euro per jaar, maar dat is bij lange na niet genoeg om alle monumenten te onderhouden. Particulieren moeten uitkomst bieden.

Naar boven

Volgend jaar begint het eerste deel van de restauratie. Als eerste wordt de torenspits aangepakt, die Viollet-le-Duc op basis van oude tekeningen had opgebouwd. De spits ziet er op het oog goed uit, maar de loden bekleding laat water door waardoor het onderliggende hout begint te rotten.

Naar boven
'In de kerk zit je nog droog. Maar als we niets doen, zal het gaan lekken', zegt Picaud. 'In de 19de eeuw verkeerde de kathedraal in een nog veel slechtere staat. Toen was het praktisch een ruïne. Juist omdat te voorkomen, willen we nu ingrijpen.'

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan