Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Olifantenverhuizing Malawi

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/olifantenverhuizing-malawi

Het ene wildpark in Malawi heeft te veel olifanten, het andere te weinig. En dus gaan 500 olifanten op transport: de grootste olifantenverhuizing ooit. De Volkskrant was erbij. Julius Schrank maakte de foto's en Ben van Raaij maakte een reportage.

Goto first page

'Human assisted migration' is volgens African Parks soms de enige manier om bedreigde soorten te redden.

Goto first page

In paniek haast een kudde olifanten zich over de Afrikaanse riviervlakte. Weg willen ze, weg van de herrie van de helikopter die hen dicht op de hielen zit.

Goto first page

Liwonde National Park is een mooi gebied van rivierbossen en mopanewoud aan de bovenloop van de Shire in Malawi, het armste en dichtstbevolkste land van Centraal-Afrika.

Goto first page
Close

Julius Schrank maakte ook een video-verslag van de operatie
Goto first page

Gebrek aan ruimte en voedsel hebben van de achthonderd olifanten van Liwonde 'probleemgevallen' gemaakt. Ze verwoesten het bos en verlieten tot voor kort dagelijks het park om de omliggende maisakkers te plunderen, tot wanhoop van de boeren.

Goto first page

African Parks, de ngo die het beheer van Liwonde in 2015 overnam van de overheid, kwam met een eenvoudige oplossing. 'We hebben eerst een goed hek om het park gebouwd, om de mensen buiten en de olifanten binnen te houden', vertelt Andrew Parker, operations director. 'En nu brengen we vijfhonderd olifanten uit onder meer Liwonde over naar een ander gebied dat we sinds kort beheren, Nkhotakota Wildlife Reserve, waar veel meer ruimte en voedsel is, maar bijna geen olifanten meer.'

Goto first page

African Parks huurde voor de complexe klus, de grootste olifantenverhuizing ooit, Conservation Solutions (CS) in, een gespecialiseerd Zuid-Afrikaans bedrijf dat al tientallen jaren ervaring heeft met het 'transloceren' van wilde dieren. Aanvankelijk voor private wildparken en jachtterreinen, maar steeds meer voor natuurbeheer.

Goto first page

Goto first page

Het blijkt een geoliede operatie, kunnen we constateren als we een paar dagen met de crew op pad mogen. Elke dag om 7 uur 's ochtends stijgt de helikopter op om olifantenfamilies op te sporen in het park.

Goto first page

Die worden naar een goed bereikbare plek op de stroomvlakte van de Shire gedreven, waar ze met een verdovingsgeweer worden 'gedart'.

Goto first page

Olifanten ademen door hun slurf, en mogen dus nooit op hun slurf liggen.

Goto first page

De dieren worden opgemeten, bemonsterd en met verf genummerd.

Goto first page

Alle zeven olifanten hebben intussen gepolsterde touwlussen om hun poten gekregen. De truck manoeuvreert dichterbij zodat de dieren met de kraan één voor één op de laadbak kunnen worden getakeld.

Goto first page

Iemand houdt een slurf vast, een ander stuurt de slagtanden bij, en dan worden de dieren gevlijd en vastgesnoerd, met de kop naar voren.

Goto first page

Sommige dieren hebben extra zorg nodig. Kalfje T7, hooguit 2 jaar oud, ademt steeds moeizamer. 'Dit kan een probleem worden', bromt veearts André Uys. Het dier mist zeker 20 centimeter van zijn slurf, die duidelijk in een strik heeft klemgezeten. T7 rochelt. Uys geeft hem een spuitje uit zijn EHBO-koffertje om de ademhaling te stimuleren, en paramedicus Jeremy Hancock steekt een slang met zuurstof in zijn slurf.

Goto first page

Het inladen neemt slechts enkele minuten in beslag. Een paar uur en drie vangsten later is de truck vol en vertrekt hij met 20 olifanten naar Nkhotakota, ruim 300 km verderop.

Goto first page

Er kan veel misgaan. Neem alleen al het 'darten' vanuit de helikopter. Dat moet recht in de huid, anders komt de spuit niet diep genoeg.

Goto first page

'We zien elk verlies als een persoonlijk falen', zegt Vickery, 'maar als we op 500 ele's 1 tot 2 procent verliezen is dat acceptabel.'

Goto first page

Hoe de 'ele's' zelf hun translocatie beleven, is natuurlijk gissen. Ze worden opgejaagd, beschoten, verdoofd en per vrachtwagen naar een vreemde nieuwe plek gebracht - je zou van minder een trauma krijgen. Maar volgens Uys valt het reuze mee. Alleen de eerste paar minuten van opjagen en darten zijn stressvol. Daarna zijn de dieren verdoofd.

Goto first page

Nkhotakota Wildlife Reserve, het nieuwe thuis van de olifanten van Liwonde, blijkt een fraai gebied van met miombobos begroeide heuvels.

Foto: een ranger opent het elektrische hek van park waar de olifanten vrijgelaten worden.

Goto first page

Hoe voorkom je dat de nieuwe olifanten ook worden uitgemoord? 'Door strenger te handhaven', zegt Simon Pitt, field operations manager. Maandenlang is er voorbereid. Er zijn elektrische hekken gebouwd, duizenden strikken en vallen verwijderd, tientallen stropers opgepakt, honderden hectares aan marihuanaveldjes vernietigd.

Foto: twee rangers van Liwonde National Park.

Goto first page

De olifanten hebben na hun verhuizing rust nodig. Bovendien kunnen ze nu onvoorspelbaar en gevaarlijk zijn. 

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue