Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Oorlogsstrand Normandië

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/oorlogsstrand-normandie


In het zand van de invasiestranden in Normandië zit de oorlog nog altijd besloten, zo ontdekte de Canadese fotograaf Donald Weber. Botresten, metaaldeeltjes, munitieresten (opvallend vaak van Zweedse origine), het oorlogszand is ermee vergeven.Foto's: Donald Weber
Tekst: Arno Haijtema

Naar boven

De in Amsterdam wonende Canadese fotograaf werkte jaren aan War Sand, zijn onlangs in boekvorm verschenen fotoproject. Hij raakte geïnspireerd door zijn grootvader die D-Day als soldaat overleefde.

Naar boven

Naar boven

Weber fotografeerde de strook zee, de stranden en de duinen waar duizenden jonge soldaten aan flarden werden geschoten. Wat ogenschijnlijk resteert van het bloedbad: een monument links en rechts, een halve cirkel afgezonken betonblokken, een nooddam die de landing moest vergemakkelijken. En groepjes toeristen die naar hetzelfde strand worden geleid: Omaha Beach.

Naar boven

Naar boven

Veel is er veranderd, tientallen kilometers slagvelden van zand en zeewater verdwijnen uit het collectieve geheugen.

Maar kijk nog eens naar de foto’s van Weber. De dreigende luchten, de grillige getijden, het zachte zonlicht, het gele zand - alle elementen die zich op D-Day achteloos konden ontpoppen als steuntje in de rug dan wel wrede vijand van de doorweekte soldaten zijn nog aanwezig.

Naar boven

In het zand woedt de oorlog ook nog steeds. Weber liet korrels analyseren en ontdekte zo vergruisde botresten, organismen die metaal omzetten in algen, metaaldeeltjes van granaatscherven.

En hoewel er uiteraard twee kampen waren die elkaar beschoten, blijken die munitieresten alle van dezelfde oorsprong. Zweden leverde, neutraal als het was in de Tweede Wereldoorlog, wapentuig aan beide partijen.


Naar boven

Dat je de Tweede Wereldoorlog aan de Franse kust niet ziet, wil niet zeggen dat hij er niet meer is.

Kijk nog eens naar Webers foto’s, en je ziet de oorlog overal.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan