Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Oost west, Calais best

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/oost-west-calais-best

Deze week zal een groot deel van de 'jungle' van Calais worden ontruimd, als we de Franse staat mogen geloven. De prefectuur van het departement Pas-de-Calais geeft de migranten tot dinsdagavond acht uur de tijd om te vertrekken. Ze krijgen van Frankrijk de keuze: een plekje in het nieuwe containerdorp, tijdelijke opvang elders in Frankrijk of asiel aanvragen in Frankrijk

De dagen van de jungle lijken geteld. Fotograaf Henk Wildschut komt al sinds 2001 in Calais. En zag er hoe bewoners hun eigen stad creëerden.

Deze foto: Reuters

Goto first page

Dit restaurant in de 'jungle' is twee weken geleden geopend. Een Afghaanse migrant leende 6.500 euro voor de bouw en zal dit nooit terugverdienen nu het kamp moet worden ontruimd.

Goto first page

Er is ook een schooltje in het kamp. Daar geven vrijwilligers iedere dag twee blokuren Engels en Frans. De computers zijn geschonken door particulieren.

Goto first page

In het geïmproviseerde kamp zijn bijna alle religieuze stromingen vertegenwoordigd. Er zijn twee kerken en zeven moskeeën waar imams en priesters, zelf ook afkomstig uit het kamp, preken.

Goto first page

Wie een knip- of scheerbeurt wil, kan terecht bij acht kapperszaakjes. Knippen kost 5 euro, scheren 2 euro. Vooral Afghanen zijn ondernemend, zij hebben de meeste connecties.

Goto first page

De 45 winkels in het kamp verdienen vooral aan hun zelfgevulde sigaretten. In het nieuwe containerdorp mogen migranten geen winkels of restaurants opzetten. Eten moet in de gaarkeuken.

Goto first page

Een slaaptent van 2 bij 2 meter in Calais. De tent is beplakt met karton ter isolatie. In het nieuwe containerdorp mogen migranten van 7 uur 's avonds tot 7 uur 's ochtends het terrein niet af.

Goto first page

Voor de hygiëne zijn er ook zes geïmproviseerde hamams in het kamp opgezet. Deze concurreren onderling. Bij deze hamam is voor 2 euro een emmer warm water te koop.

Goto first page

De elf bakkers voorzien het kamp 24 uur per dag van vers brood. De gemiddelde bakker verkoopt per dag 800 broodjes à 50 cent per stuk. Elektriciteit wordt opgewekt via aggregaten.

Goto first page

De tentoonstelling From Jungle to City van Henk Wildschut is te zien van 8/4 tot en met 5/7 in Fotografiemuseum Amsterdam Foam.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue