Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Verstoring van de openbare orde

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/openbare-orde

De politie van Rotterdam heeft in een etalage posters verwijderd van de Turkse president Erdogan. Ze hingen in de wijk Feijenoord in een wedkantoor dat onlangs werd gesloten omdat het illegaal zou zijn. De autoriteiten vreesden dat de posters de openbare orde in de buurt zouden verstoren.

Het is niet voor het eerst dat posters en demonstratieborden worden weggehaald door de politie. Bekijk in deze special een aantal voorbeelden die de openbare orde ook zouden verstoren - wat uiteindelijk onterecht bleek.

Naar boven

‘Dit had niet mogen gebeuren’, gaf de politie na de aanhouding van Joanna van der Hoek op 30 april 2013 grif toe. De studente, het boegbeeld van een republikeinse protestgroep, was eerder die dag bij de abdicatie van koningin Beatrix van de Dam verwijderd omdat ze een kartonnen bord met de tekst ‘ik ben geen onderdaan’ omhoog hield. Voor Van der Hoek was het de tweede arrestatie in korte tijd. Twee maanden eerder was ze al weggevoerd tijdens een protest bij het Beatrixtheater in Utrecht, waar ze met een soortgelijke kartonnen boodschap stond. In beide gevallen oordeelde de politie dat arrestatie een te zwaar middel was geweest.

Naar boven

Pegida-voorman Edwin Wagensveld werd in februari 2016 aangehouden na het tonen van een spandoek met daarop een hakenkruis tijdens een demonstratie in Amsterdam. Op het spandoek werd het hakenkruis in een prullenbak gegooid, maar dat deed voor burgemeester Van der Laan, die eerder een algemeen verbod op hakenkruizen had ingesteld, niets af aan het vergrijp. De rechter tikte Van der Laan echter op de vingers en sprak Wagensveld vrij. Volgens haar kon iedereen uit het spandoek opmaken dat het hakenkruis in de prullenbak werd gegooid. De kans op een verstoring van de openbare orde was daardoor minimaal.

Naar boven

‘Zwarte Piet is racisme’, stond in 2011 op de shirts van Quinsy Gario en Kno’Ledge Cesare bij de intocht van Sinterklaas in Dordrecht. De twee mannen, beide fel anti-Zwarte Piet, werden tijdens hun protestactie hardhandig gearresteerd omdat ze de openbare orde zouden verstoren. De politie deed niets met hun klachten, hoewel het Openbaar Ministerie oordeelde dat de arrestatie ‘onterecht’ was. Gario en Cesar moesten tot in 2014 wachten op ‘gerechtigheid’. De Nationale Ombudsman oordeelde toen dat de vrijheid van meningsuiting ernstig was geschonden en dat er bij de arrestatie ‘onevenredig veel geweld’ was gebruikt.

Naar boven

Burgemeester Van Aartsen van Den Haag kwam in 2014 onder vuur te liggen na zijn, volgens critici, 'laffe optreden' bij een pro-Gaza-betoging in de Schilderswijk. Terwijl betogers met vlaggen van de terreurbeweging IS (voorheen ISIS) zwaaiden en antisemitische leuzen riepen, liet hij een woordvoerder zeggen dat ze binnen de grenzen van de wet waren gebleven.

Naar boven

De bekende cartoon van Kurt Westergaard, die de profeet Mohammed verbeeldt met een bom als tulband, was in 2015 onderwerp van getouwtrek tussen de staat en de anti-islambeweging Pegida. Bij een demonstratie van Pegida in Utrecht, eind november dat jaar, werden 32 mensen gearresteerd vanwege anti-islamprotesten. Een protestbord met daarop de Mohammed-cartoon werd in beslag genomen omdat politie en OM dachten dat de afbeelding, in combinatie met de tekst ‘islam ga terug’, tot geweld opriep en daarom strafbaar was. ‘Bij nadere beoordeling’ bleek dat echter niet het geval te zijn, verklaarde het OM een dag later.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan