Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Palmolie

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/palmolie

Geboren worden, wonen, werken en sterven op een palmolieplantage

Volledig scherm

Fotograaf Chris de Bode legde het eentonige leven van duizenden mannen en vrouwen op Sumatra vast.

Zeven uur duurde de treinreis van fotograaf Chris de Bode vanaf Medan, oostwaarts, en hij zag alleen maar oliepalmen. Zo kwam hij aan bij de palmolieplantages van producent Wilmar, bij elkaar 3.000 hectare, iets kleiner dan Schiermonnikoog.

Met alleen maar oliepalmen. En duizend mannen en vrouwen die er werken, en hun gezinnen. Want wie op de plantage werkt, die woont er ook. Wie er is geboren, die krijgt er zijn naam en wordt er begraven. Wie eraf wil, moet langs een slagboom.

Foto's: Chris de Bode
Tekst: Gerard Reijn

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Erg gezond kan het leven op de plantage niet zijn. Tot voor kort werd al het onkruid er bestreden met paraquat, een middel dat zeer giftig is voor dier, plant en mens. Tot en met fataal. Paraquat is in de ban gegaan, maar voor de middelen die wel worden toegepast moeten de gifspuiters zich helemaal inpakken in rubber en plexiglas.

Een aanzienlijk deel van de Sumatraanse palmolie gaat naar Unilever, die het verwerkt tot zeep en voedingsmiddelen. Maar er verdwijnt ook steeds meer in Europese dieselauto’s. Het idee van biobrandstoffen was ooit geboren omdat biodiesel beter zou zijn voor het klimaat, maar inmiddels zien veel deskundigen vooral palmdiesel juist als een klimaatverwoester. De Europese Commissie wil palmdiesel daarom verbieden.


Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

De oliehoudende vruchten in hoge bomen worden gestoken met een 15meter lange stok met een zaag eraan. Die stok weegt al 10kilo. Elke arbeider moet per dag een ton palmvruchten uit de bomen zagen; haalt hij dat niet, dan wordt hij op zijn loon (12 euro per dag) gekort.

Amnesty International beschuldigde palmoliegigant Wilmar vorig jaar ervan gebruik te maken van kinderarbeid. Daarvan, zegt Chris de Bode, is nu niets meer te zien. Tot hun 18de mogen jongeren er niet werken. ‘Dat betekent wel dat zij zich helemaal dood vervelen als ze uit school zijn.’ Die verveling vullen ze ’s avonds op met knalharde Indonesische techno.

Sluiten
Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan