Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Parken New York

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/parken-new-york

Nooit was de wereld mooier dan in New York in de zomer van 1978

Volledig scherm

Elke goeie ouwe tijd is alleen maar een goeie ouwe tijd omdat die voorbij is. Nostalgie, weet een lucide mens, is een vorm van zelfbedrog. Naar het New York van de jaren ’70 moet je niet terugverlangen. Flink wat parken waren onveilig. Het drugsprobleem rees de pan uit. Er was meer drugsgerelateerd geweld dan tegenwoordig, meer armoede ook.

En kijk nu eens naar deze beelden uit de zomer van 1978 van de hand van acht toenmalige topfotografen van The New York Times. Wie had zo’n warme dag veertig jaar geleden niet in een New Yorks stadspark willen doorbrengen? Eindeloos kon je er staren naar natte meisjesschouders die nog koel waren van het baden.

De saamhorigheid steeg hier tot grote hoogte. Mensen maakten er muziek en hadden tijd om met elkaar te praten - destijds waren er nog geen bliepende smartphones. Ga in 2018 naar die parken terug en iedereen heeft een schermpje in de hand.

Nooit was de wereld mooier dan in New York in augustus 1978. Wie weet hoeveel mensen met drugsproblemen, financiële zorgen en verborgen blauwe plekken op deze foto’s zijn vastgelegd. In het park hadden ze daarvan even geen last. Dat de fotografen uitgebreid de tijd hadden beelden te schieten, had ook een twijfelachtige reden. In augustus begon de grote New Yorkse krantenstaking.

Bijna drie maanden lang verscheen The New York Times niet. Acht vaste fotografen belegden een ontmoeting met het hoofd van de stadsparken met het voorstel voor een serie. Bijna drieduizend beelden werden gemaakt.

In november 1978 was de krantenstaking voorbij en rolde de krant weer van de persen. In de wereld wemelde het als altijd van de grote problemen. Er vielen geen kostbare krantenpagina’s te verspillen aan foto’s van een voorbije zomer, nota bene zorgeloze foto’s.

Alle 2.924 beelden verdwenen in twee grote dozen die weer in een kantoorkast verdwenen en daar nog hadden gestaan als een half jaar geleden geen schoonmaker had besloten er schoon schip te maken.

De beelden die tevoorschijn kwamen ontroerden iedereen. Ook redacteuren die in 1978 nog niet geboren waren of die zomer niet in New York vertoefden, werden overmand door nostalgie. Het was een prachtige zomer in een stad met prachtige parken.

Tekst: Olaf Tempelman
Foto's: Gary Settle, Joyce Dopkeen, D. Gorton, Neal Boenzi, Paul Hosefros

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan