Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Prikkelarm carnaval

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/prikkelarm-carnaval

Volledig scherm

De start van de carnavalsoptocht in het Gelderse Wijchen was dit jaar voor het eerst prikkelarm: geluidsboxen mochten maar 70 decibel uitstoten en muziek met een zware bas was taboe in een vooraf aangemerkt deel van de Meester van Coothlaan. Het initiatief kwam van de Werkgroep Autisme Wijchen (WAuW), die ook mensen met een overgevoeligheid voor licht, geluid en beweging van het feestgedruis wil laten proeven. Dat kunnen kinderen met autisme of epilepsie zijn, maar ook ouderen en mensen met een gehoor- of hartprobleem.

Bij de kermis in Wijchen was er al proefgedraaid en gingen vorig jaar licht en geluid anderhalf uur lang uit. Niet alle exploitanten hadden meteen door wat er van ze werd gevraagd: op sommige plekken stond de muziek aanvankelijk nog te hard. ‘Het is ook voor hen even wennen’,zei Ellen Mugge van WAuW tegen De Gelderlander.

In de Meester van Coothlaan in Urnerijk – niemand die Wijchen zegt tijdens carnaval – bleven de prikkels over een afstand van 220 meter minimaal. Snoepgoed werd uitgedeeld en niet rondgestrooid, zoals afgesproken. Op de Facebookpagina van WAuW schreef iemand die erbij was: ‘Bedankt namens alle mensen die harde muziek niet fijn vinden.’

De aftrap van het carnaval verliep in Nederland zonder al te grote problemen. In Etten-Leur werden twee minderjarige jongens opgelapt, omdat ze onderkoeld waren en te veel hadden gedronken.

Waarschijnlijk gold dat ook voor het meisje dat in Waalwijk op straat lag, zoals de ziekenhuizen in Noord-Brabant en Limburg ‘opvallend veel alcoholgerelateerde incidenten’ noteerden. Mogelijk was er een verband met de soms snijdende kou.

Ook boven de grote rivieren verliep carnaval niet helemaal prikkelvrij: zo werden in het Zuid- Hollandse De Lier twee 17-jarige jongens opgepakt voor het mishandelen van toezichthouders bij een feest en eindigden in het Zeeuwse Vogelwaarde drie verdachten van 16, 20 en 21 jaar op het politiebureau vanwege bedreiging en belediging.

Foto's: Marcel van den Bergh / ANP
Tekst: Mark Misérus

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan