Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Ralph Wolfe Cowan

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/ralph-wolfe-cowan

De hand van Trump

Volledig scherm

Foto's: Daniel Rosenthal
Tekst: John Schoorl

Ralph Wolfe Cowan schilderde de grootsten der aarde, en dus ook, in 1989, de toenmalige zakenman Donald Trump. Althans zijn hoofd. Zijn handen, dát is een ander verhaal.

In de bar van de bibliotheek van het luxueuze resort Mar-a-Lago in Palm Beach hangt The Visionary, het portret van Donald Trump, dat Cowan eind jaren tachtig van hem schilderde. Hierop staat de projectontwikkelaar afgebeeld als een viriele zonnekoning in tenniskleren, door de artiest de Palm Beach-look genoemd, rich and relaxin'.


Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Met de opmars van Trump en zijn uiteindelijke presidentschap, in november 2016, kreeg The Visionary steeds meer betekenis. Niet langer was er sprake van een flatteus portret van de toen 39-jarige Donald Trump, destijds een op drift geraakte zakenman, een voorbeeld van smaakloze, nieuwe rijken die in de jaren tachtig Florida overspoelden. Nee, dit was een staatsportret van de president, die toen hij al wist dat hij ooit president ging worden.

Kunstenaar Ralph Wolfe Cowan had die ambitie achteloos in zijn blik vastgelegd, zo werd gezegd, en hem de statuur gegeven van een regeringsleider in de dop.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Nadat Cowan het schilderij The Visionary had gedoopt, indachtig de grootste plannen van Trump met het resort, werd het afgeleverd. Trump liet er door zijn huisdecorateur een vergulde lijst omheen zetten, en in de bar van de bibliotheek kreeg het een prominente plek.

Aanvankelijk leek de zakenman zeer in zijn nopjes met het portret, vooral de pittige, hongerige blik in zijn ogen en de voordelig geschilderde smalle heupen, vond hij goed getroffen. Maar helemaal lekker zat het Trump ook weer niet: vooral vanwege de handen, blijkbaar een gevoelige plek voor The Donald.

Dertien jaar lang, elke ontmoeting weer: 'Wanneer ga je mijn hand afmaken?' Het was hem duidelijk dat Trump dit niet langer schertsend bedoelde. Gek werd Cowan er van, alsof hij zijn werk had afgeraffeld. Tijdens een schoonheidswedstrijd in Mar-a-Lago in 2002, waar zij beiden in de jury zaten, leek het Trump opeens ernst te zijn: 'Hoeveel moet je ervoor hebben?', vroeg hij. 'Hoeveel kost het, die nieuwe hand?' Dit klinkt serieus, dacht Cowan. 'Voor 2.000 dollar doe ik het.' Twee dagen later belde Trump naar de studio: 'We gaan ervoor, ik kom dit weekend naar Mar-a-Lago, en dan spreken we af'. Zijn hand werd uitgebreid gefotografeerd door assistent Steve, en het schilderij werd naar het atelier gebracht. Een maand later was het gereed en werd de nieuwe Trump, met herboren linkerhand geëxposeerd. Klaar, dacht Cowan, daarmee eindigde het aanhoudende gezeur over die hand.

Totdat in de verkiezingscampagne van 2016 het formaat van Trumps handen tot een politiek issue uitgroeide. Zelfs de grootte van zijn geslacht werd ermee in verband gebracht. Wederom werd Cowan opgetrommeld, als deskundige: 'Zijn handen en hij horen bij elkaar. Ze zijn perfect' - aldus de man die als de huisschilder van de Trumpfamilie werd neergezet.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

De voormalige schoonspringer Mark C. Deren was in de jaren tachtig de manager van Ralph Wolfe Cowan.

Trump koos voor een olieverfschilderij, het één na goedkoopste in de prijslijst. Het was niet een schilderij ten voeten uit, maar een portret met de nadruk op het gezicht. Er behoefde niet geposeerd te worden, aan de hand van foto's kon Cowan het portret wel maken.

Voor het lichaam van Trump deed hij een beroep op Mark C. Deren, toen een twintiger. Hij kreeg de tennissweater uit Cowans kledingkast aangereikt, een kledingstuk dat ook al op eerdere schilderijen dienst had gedaan. De witte broek was van Deren zelf - die heeft hij overigens nog steeds in zijn bezit, in zijn flat in Heemskerk, waar hij tegenwoordig woont. 

In Derens Heemskerkse appartement hangt een schilderij van Ralph Wolfe Cowan, dat bijna een kopie is van The Visionary. Alleen is op de plaats van de guitige Trump, een vrolijke jongeling te zien, met een twinkeling in de ogen. Hier afgebeeld is Mark C. Deren, zoals hij in de jaren tachtig poseerde voor Cowan.

Deren moest toentertijd het schilderij bij Mar-A-Lago afleveren. 'Alleen was Trump er niet. Een paar weken later hebben we hem alsnog ontmoet, bij een boekpresentatie in West Palm Beach. Hij noemde het een fantastisch schilderij. Hij was vooral heel erg trots op hoe perfect zijn heupen waren neergezet. Met een glimlach op zijn gezicht zei hij: 'I wish I had those hips'.'

Dat 'Mark from Holland' model heeft gestaan voor het schilderij van Trump, dat heeft de latere president nooit geweten, vermoedt Deren. 'Ik denk wel dat het schilderij hem nog meer zelfvertrouwen heeft gegeven, dan hij al had. 'Be your own biggest fan', zei hij altijd. Ik durf zelfs te zeggen dat het schilderij hem heeft gemotiveerd om president te worden.'

   

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Sluiten

De man die Trump belichaamt (maar dan echt)
Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan