Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Recensies vliegtuigvoedsel

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/recensies-vliegtuigvoedsel

Nik Loukas (37) was acht jaar toen hij tijdens een vakantie met zijn ouders zijn eerste vliegtuigmaaltijd kreeg voorgeschoteld. ‘Ik herinner me hoe ik naar die edelstenen van aardappelen staarde en dacht: wat is dit?' Nu vliegt Loukas de hele wereld over om maaltijden te recenseren.

Lees hier het hele verhaal.

Goto first page

'Voor 15 euro krijg je een grandioos ontbijt aan boord van Austrian Airlines’, aldus Nik Loukas. Roereieren met spek, gebakken champignons, tomaten, aardappelen, een croissant met jam, vers brood en versgeperste sinaasappelsap. ‘Het beste ontbijt in tijden’, verzucht Loukas. Eindoordeel: een 9,4.

Goto first page

Hoewel de maaltijdenexpert vaak mild is in zijn oordeel – hij geeft zelden een onvoldoende – krijgt de ‘soort van kipburger zwemmend in een bruinoranje saus’ aan boord van Ukraine International Airlines een magere 5,1. ‘Ik moest ervoor betalen’, zegt Loukas. ‘Het was niet smaakvol en het zag er ook nog eens vreselijk uit.’

Goto first page

De Taiwanese maatschappij EVA Air faciliteerde een speciale Hello Kitty-vlucht. 'Niet alleen het eten was in thema. Op bijna alles in het vliegtuig staat het gezicht van het beroemde katje, tot aan het wc-papier aan toe.'

Goto first page

Het ontbijt van Air India, bestaande uit een droge croissant, een paar partjes fruit en een chocoladebrownie. ‘Is dit alles?’ vraagt Loukas zich af. ‘Misschien word ik gewoon te gulzig.’

Goto first page

Nik Loukas boekte speciaal een vlucht met Japan Airlines zodat hij hun Kentucky Fried Chicken-menu kon uitproberen.

Loukas's oordeel was mild: 'Dit was waarschijnlijk een van de gekste maaltijden die ik in een vliegtuig heb gegeten. En ja, het smaakte als KFC.'

De fastfoodketen moest het recept aanpassen omdat je zo hoog in de lucht minder proeft.

Goto first page

Loukas dineerde aan boord van Singapore Airlines aan een tafel met wit kleed, echt bestek en een goed glas wijn. Hij kreeg een perfect gegaarde biefstuk met sjalot-dragonsaus, Franse boontjes, geroosterde pompoen, aardappelpuree en ijs na voorgeschoteld. ‘Alsof je in een privé-restaurant dineert’, aldus Loukas.

Goto first page

'De kipschitzel werd goed heet geserveerd, met een perfecte paneerlaag en het vlees was zacht en smeuïg. Eigenlijk wilden we niet alles opeten omdat we ook nog een antipasti-plank moesten proeven, maar we konden gewoon niet stoppen met eten.'

Goto first page

Ook de maaltijden van KLM werden door Loukas beoordeeld. Hij proefde de business class-dis en was niet ontevreden: 'Een lekkere maaltijd van kippendij in jus met een risotto van parelgort, sperzieboontjes en gebakken paddenstoelen. Daarbij een sinaasappelmousse en chocolade ganach. Serieus lekker eten.'

Benieuwd naar de andere beoordelingen van Nik Loukas? Bekijk zijn website of volg hem op Instagram.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue