Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Rijksmonumenten te koop

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/rijksmonumenten

Zeker 150 monumentale panden in Utrecht en Amersfoort staan te koop. Woningbouwverenigingen, verenigd in Stadsherstel Midden-Nederland, zien de zorg voor de historische gebouwen niet meer tot hun kerntaak.

De organisatie vraagt er ongeveer 100 miljoen euro voor. Let wel, voor álle panden. Ze zijn dus niet los te koop. We maken een reis langs een aantal topstukken uit de collectie. 

Naar boven


Voormalige officierswoningen op de verdedigingswerken van Utrecht. Inclusief kanonskelder, tegenwoordig werkplaats voor kunstenaars.

De woningen worden nu verhuurd aan particulieren. 


Naar bovenLandhuis Nieuw-Amelisweerd werd in de 17de eeuw gebouwd op de ruïne van het gelijknamige kasteel. Nu bevat het 17 appartementen, maar begin van de 19de eeuw werd het nog acht dagen bewoond door koning Lodewijk Napoleon.

Naar boven
Ooit een woonhuis van een adellijke familie, nu opgedeeld in negen woningen. Oorspronkelijk 17de-eeuws, maar de voorgevel is twee eeuwen jonger.


Naar boven

Zes voormalige ‘kameren' of armenhuizen waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1652. In 1982 werden de huizen door de gemeente ingrijpend gerenoveerd.

De huisjes worden nu verhuurd aan particulieren. 

Naar boven

Tussen de Dom en de Pieterskerk gelegen 17de-eeuws woonhuis. Door de goed bewaarde historische structuur geniet het de status van rijksmonument.

Het pand wordt nu verhuurd aan een woongroep. 

Naar boven

Arbeiderswoningen het Hofje van Veelo uit 1826. Sloop werd voorkomen door inzet van de bewoners. Grotendeels herbouwd in 1987.

De woningen worden nu verhuurd aan particulieren. 

Naar boven

Statig 18de-eeuws woonpand nabij de Dom met voorhuis, binnenplaats en tweedeling achterhuis. Een van de muren is een deel van de voormalige Pauluskerk (1707).

De kamers worden momenteel verhuurd aan studenten. 

Naar boven


De 19de-eeuwse Villa Rusthof, gelegen aan de Beek in Amersfoort, is aangelegd op de plaats van de stadsmuur en was waarschijnlijk een zomerhuis.

Het woonhuis wordt verhuurd aan een particulier. 

Naar boven

Accijnshuisje aan een oude toegangsweg van de stad Amersfoort, gebouwd omstreeks 1840. Rijksmonument.

Het pand is in gebruik als woonhuis. 

Naar boven

Het ‘Secretarishuisje’, vernoemd naar de stadssecretaris die er in de 18de eeuw woonde. De oorsprong gaat terug tot de 16de eeuw. Stond model voor een van de ‘KLM-huisjes’, die de vliegmaatschappij schenkt aan haar klanten in de business class.

Het pand wordt verhuurd aan een particulier. 

Naar boven

Tijdens een restauratie in 1961 werden de huisnummers 1 en 3 samengevoegd tot één woonhuis. Tegenwoordig zijn het weer twee wooneenheden en worden ze verhuurd aan particulieren. 

Een deel van het pand deed vroeger dienst als café en werd ook wel 'het kleine kerkje’ genoemd; koorzangers uit de nabijgelegen Elleboogkerk plachtten er tijdens de preek even een glas bier te drinken.


Naar bovenGeboortehuis van kunstschilder Piet Mondriaan in 1872. Nu museum het Mondriaanhuis.

Naar boven

Stadsherstel Midden-Nederland stelt strenge eisen aan de koper. Affiniteit met erfgoed en langdurige betrokkenheid bij de collectie is een voorwaarde. Wie de duurste panden wil afsplitsen, komt niet door de selectie. De vijf medewerkers van Stadsherstel zijn bij de koop inbegrepen.

De twee eigenaren van Stadsherstel Midden-Nederland, De Alliantie en Mitros, zien zich gedwongen tot de verkoop vanwege de nieuwe Woningwet. Die schrijft voor dat de woningbouwverenigingen zich moeten beperken tot hun kerntaak: de sociale woningbouw.

(Foto's: ANP, e.a.) 

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan