Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Schoolprotesten in de VS

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/schoolprotesten-in-de-vs

#ENOUGH: Scholieren gaan de straat op tegen het wapengeweld

Volledig scherm

‘Genoeg is genoeg’, schreeuwen de jongeren die woensdag met tienduizenden de straat op zijn gegaan om te protesteren tegen wapengeweld op scholen. ‘We zijn het zat’, zo zei de middelbare scholier Maxwel Nardi in Henrico, Virginia tegen persbureau AP. ‘We blijven net zo lang vechten tot het Congres drastische veranderingen doorvoert.’

De mars van 17 minuten – één minuut per slachtoffer van de meest recente schietpartij in Parkland, Florida – die vandaag om 10 uur ’s ochtends door de hele Verenigde Staten werd gehouden was een van de grootste sinds de anti-Vietnamprotesten. De National School Walkout was via #ENOUGH op sociale media verspreid en georganiseerd door de jongerenbeweging #NeverAgain van Parkland waar een oud-leerling vorige maand 17 jongeren doodschoot.

Met de mars willen jongeren het Congres bewegen tot strengere wapenwetten en betere – mentale - screening van kopers van wapens. Ook protesteren de jongeren tegen het 'bizarre' antwoord op het geweld van president Donald Trump en de Republikeinen  om nog meer wapens naar scholen te brengen door leraren te trainen en te bewapenen, zo schrijven Amerikaanse media.

Veel scholieren gingen de straat op in het oranje, de kleur die symbool is geworden voor de beweging tegen wapengeweld. ‘Ik wil  niet dat mijn vader en moeder zich zorgen moeten maken als ik op school ben om te leren, dat mijn leven ineens voorbij kan zijn’, zei de 15-jarige Leticia Carroll die honderd leerlingen op de been had gebracht van Groves High School in Beverly Hills, Michigan, tegen persbureau AP.

In Washington hielden 2000 scholieren 17 minuten stilte terwijl ze met hun rug naar het Witte Huis waren gekeerd. Ze droegen spandoeken met teksten als ‘Ons bloed, jullie handen’ en ‘Nooit Meer!’ en schreeuwden slogans gericht op de National Rifle Association (NRA). ‘Hey hey, ho ho, the NRA has got to go.’

De NRA twitterde een foto met een geweer met de tekst. ‘Ik controleer mijn eigen wapens, dank u.’

Foto's: AFP, Reuters, AP

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan