Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Sioux

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/sioux

Sioux-indianen, milieuactivisten en beroemdheden stonden de afgelopen weken zij aan zij om de aanleg van de North Dakota Acces Pipeline tegen te houden. De bouw door Sioux-gebied is inmiddels gestaakt. Maar komend president Trump zal weer laten boren. Fotograaf René Clement keek rond in het gebied dat de Sioux als heilig beschouwen. 

Goto first page

De Indianen hebben weer eens een slag gewónnen, voor het eerst sinds 1876. Na maandenlang verzet en gebed, de laatste weken in bittere kou, konden de bewoners van de tentenkampen bij het Standing Rock Sioux reservaat in North Dakota zondag juichend te paard gaan. De oliepijpleiding die zou worden geboord onder hun belangrijkste drinkwaterbron, een stuwmeer in de rivier de Missouri, is van de baan. Voorlopig.

Goto first page

Het was niet alleen een slag tussen de oorspronkelijke bewoners van Amerika en de nieuwkomers die het land hebben gerausd en ontgonnen. Standing Rock werd de vooruitgeschoven post van milieuactivisten en andere progressievelingen die zich keren tegen de economie van olie en gas die verantwoordelijk is voor littekens door het landschap en een steeds warmer wordend klimaat.

Goto first page

Dit weekend begonnen veteranen te arriveren, vaak met Indianenbloed maar lang niet altijd, die hadden beloofd de heilige plekken van de Sioux te beschermen tegen de politie die het kamp zou gaan ontruimen. De gouverneur van North Dakota had de activisten vorige week een ultimatum gesteld: dinsdag 5 december moest iedereen weg zijn.

Goto first page

De pijplijn is een van de exponenten van de Amerikaanse energierevolutie van de afgelopen jaren, die draait rond de winning van schaliegas en schalieolie, die uit scheuren in gesteenten worden gewonnen door die verder open te breken. De Dakota Access Pipeline zou dagelijks tot 540 duizend vaten olie uit het Bakken-reservoir diagonaal door het Amerikaanse hart naar opslagtanks in Illinois gaan transporteren, en vandaar naar raffinaderijen langs de kust.

Goto first page

Maar zondagavond besloot het Army Corps of Engineers, vergelijkbaar met Rijkswaterstaat, om de bouwer van de pijplijn toch geen toestemming te geven voor het stuk onder Lake Oahe. ‘Het is duidelijk dat er meer werk te verrichten is’, zei Jo-Ellen Darcy, de staatssecretaris voor Civiele Werken. ‘De beste manier om nu door te gaan is door verantwoordelijk en nauwgezet op zoek te gaan naar alternatieve routes om de rivier te kruisen.’

Goto first page

Darcy was sinds drie weken in gesprek met de Sioux, die zich zorgen maakten dat een breuk in de pijpleiding hun drinkwatervoorziening in gevaar zou brengen en heilige plekken zou onteren. De bijna 1.900 kilometer lange pijpleiding, die verder al grotendeels af is, loopt iets ten noorden van het reservaat, maar wel over land dat volgens een verdrag uit 1851 van de Sioux is. Een alternatieve route via Bismarck werd geschrapt, mede wegens het risico voor de watervoorziening daar. De bouwers van de buis, Energy Transfer Partners, trokken toen een andere lijn.

Goto first page

In september bulldozerden zij over een stuk grond dat de Indianen kort daarvoor als oude begraafplaats hadden geïdentificeerd. Dat leidde tot een confrontatie waarbij de particuliere ordebewakers de ‘waterbeschermers’ met honden en pepperspray te lijf gingen.

Goto first page

Bij latere botsingen zette de politie pantservoertuigen, helikopters, waterkanonnen, traangas en rubberkogels in; één betoger kreeg een hartaanval, een andere verloor haar arm door een schokgranaat, tientallen activisten werden geraakt door rubberkogels of ijskoude waterstralen.

Goto first page

Door het ultimatum leek een nieuwe slag ophanden, maar die is dus voorkomen door de regering-Obama. ‘Onze gebeden zijn verhoord’, zei Brian Cladoosby, voorzitter van het Congres van Amerikaanse Indianen zondag.

Goto first page

Maar de slag mag dan wel gewonnen zijn, de oorlog nog lang niet. Energy Transfer Partners noemde het besluit ‘de zoveelste beslissing van de regering om de wet te negeren en een beperkte en extreem politieke bevolkingsgroep te begunstigen’.

Goto first page

Het wachten is op de volgende regering. Donald Trump liet maandag weten dat hij de pijplijn gewoon volgens plan wil voltooien. Dat hij zelf ook een financieel aandeel heeft in het project heeft daarmee niets te maken, zei hij. ‘Dit is het belang van álle Amerikanen.’

Veel activisten gaven maandag te kennen dat ze het kamp niet zullen verlaten.

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue