Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Soldaten Rode Leger

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/soldaten-rode-leger

De verzorging van gewonde militairen, door fotograaf Valery Faminski vastgelegd voor het Rode Leger, is 72 jaar na de Tweede Wereldoorlog aan de vergetelheid ontrukt.

Tekst: Tom Vennink
Foto’s: Valery Faminski / Collectie: Arthur Bondar

Naar boven

Het was niet de bedoeling dat deze foto’s de krant zouden halen. Het Rode Leger had fotograaf Valery Faminski in de Tweede Wereldoorlog naar het front gestuurd om de medische behandeling van soldaten vast te leggen. Geen beelden die de oorlog verheerlijken. Niet voor publicatie in de media, dus.

26 april 1944: soldaat Oremok wordt verbonden nabij Sebastopol.

Naar boven

De bekendste Sovjet-beelden uit de oorlog stammen van de propagandamachine van het Rode Leger. Veel opnamen zijn in scène gezet. Hoe het front er echt uitzag voor Sovjet-soldaten is onderbelicht gebleven.

Nu, 72 jaar na de oorlog, is het archief van Faminski ontdekt. Hij overleed in 2011. Zijn vrouw bewaarde zijn langwerpige doosjes met ongeveer zeshonderd negatieven, elk verpakt in een kartonnetje met een nummer tot ook zij overleed. Haar familieleden zetten de doosjes eind vorig jaar op Avito, het Russische equivalent van Marktplaats.

Naar boven
‘Ik realiseerde me meteen dat ik naar nooit eerder vertoond materiaal keek’, zegt de koper, de Oekraïense fotograaf Arthur Bondar (33). Hij houdt zich al jaren bezig met fotografie uit de Tweede Wereldoorlog. ‘Je ziet zoveel meer dan de Sovjetpers liet zien. Je ziet het dagelijkse en zware leven van mensen tijdens de oorlog, zonder verfraaiingen. Faminski was oprecht geïnteresseerd in het lot van mensen aan beide kanten van de barricaden.’

Naar boven

De foto’s tonen het leven aan het front in Wit-Rusland, Polen en op de Krim.

Naar boven


In mei 1945 legde Faminski vast hoe de soldaten uit het Rode Leger Berlijn innamen. Niet alleen zwaaiend met een Sovjet-vlag, maar ook bloedend in een Duitse kinderwagen.

Naar boven

Militair hospitaal aan het Oekraïense front, april 1944: Katerina Kalenda bij een bloedtransfusie voor sergeant Ivan Pavlovich Zhuzhenov.

Naar boven
Berlijn, mei 1945: Sovjet-soldaten reinigen hun wapens.

Naar boven

Duitsland, april, 1945. Soldaten keren na te zijn verbonden terug naar het front.

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan