Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Somaliland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/somaliland

Maandelijks vertrekken gemiddeld 300 jongeren op hun gevaarlijke reis dwars door de woestijn en Libië om vandaar op gammele bootjes de Middellandse Zee over te steken naar Italië. In Europa hopen ze te kunnen studeren en carrière te maken zodat ze geld naar hun familie kunnen terugsturen.

Beeld: Sven Torfinn
Tekst: Carlijne Vos
        

Naar boven

Jongeren slijten hun dagen werkloos in de theehuizen. Banen zijn er niet in Somaliland voor wie een diploma heeft. Op sociale media worden jongeren gelokt door mooie verhalen van migranten vanuit Europa. Ze verzwijgen de moeilijkheden en de lange wachttijden in asielzoekerscentra, maar scheppen op over mooie huizen en auto's die ze bezitten en poseren voor de voetbalstadions van hun helden.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Niet armoede maar uitzichtloosheid drijft de jongeren richting Europa. Daar hopen ze werk te vinden of te studeren en vooral geld terug te kunnen sturen naar familie. De meeste jongeren staan onder druk van familie, ze willen hun ouders niet teleurstellen en succesvol worden.

Naar boven

Gemiddeld betalen jongeren 10 duizend euro voor de reis, die hen via Ethiopië, Soedan en Libië naar de Middellandse Zee brengt.

De reis is gevaarlijk en moeilijk, maar jongeren zijn niet bang voor de risico's. Ze hebben niets te verliezen en Allah heeft hun lot toch al bepaald.

Naar boven

In Wajaale, op de grens van Somalië en Ethiopië kijken douanebeambten niet op of om wie er de grensovergang passeren. Ze kennen de inwoners en handelaren aan beide zijden van het touw dat als grensovergang dient. Jongens die illegaal willen emigreren 'pakken we er zo uit' zegt de commandant.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Veel jongens dromen van een carrière als profvoetballer, maar weten dat ze in Somaliland kansloos zijn. Om gescout te worden zit er maar een ding op: illegaal migreren naar Europa.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Na de burgeroorlog van 1992 zijn 2 miljoen Somaliërs naar het buitenland gevlucht. Deze diaspora stuurt jaarlijks zo'n 1,3 miljard euro naar hun familie en komen er op vakantie in mooie kleding, met geld, een goede opleiding en succesverhalen. Dit voedt het idee bij jongeren dat zij naar Europa moeten om ook succesvol terug te kunnen keren.

Naar boven

De overheid in Somaliland zit met de handen in het haar. De miljoenen die jongeren betalen aan de smokkelaars om in Europa te komen, zouden ze beter in eigen land kunnen investeren. Op scholen en universiteiten worden voorlichtingsavonden georganiseerd om jongeren van het idee van migratie af te praten.

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Jeugdcentrum SOSTA in Borama organiseert praktijkcursussen om jongeren vaardigheden aan te leren waarmee ze in Somaliland een eigen bedrijf kunnen beginnen. Het loopt storm bij de klassen videoproductie, hennaschilderen en elektrotechniek.

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan