Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Struisvogels

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/struisvogels

Volledig scherm

Oudtshoorn in Zuid-Afrika is 'de struisvogelhoofdstad van de wereld', al anderhalve eeuw. Nu is het vooral een trekpleister voor toeristen. Fotograaf Julius Schrank ging er kijken op de fokkerijen.

Wat verbergt de struisvogel onder zijn vleugel, vroeg Mantis zich af - de mythische oervader van de Khoisan, de oorspronkelijke bevolking van Zuidelijk Afrika. En hoe komt het dat zijn eten altijd zo lekker ruikt? Hij bespiedde een struisvogel in het geniep en zag hoe die een vuurtje onder zijn vleugel vandaan haalde en daarin zijn eten roosterde. Mantis wachtte tot de struisvogel zijn vleugels uitstrekte en griste toen het vuurtje weg. Zo kwam het vuur onder de mensen. En de struisvogel houdt sindsdien zijn vleugels tegen zijn lijf geklemd.Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

In het leven van de Khoisan, jagers en verzamelaars, speelt de struisvogel een belangrijke rol: een ei geeft net zoveel voedsel als 24 kippeneieren; de stevige eierschaal gebruiken ze om water in op te slaan, koel verstopt onder de grond; al duizenden jaren graferen Khoisan kunstenaars er afbeeldingen op. De oudste kralen die in de wereld ooit zijn gevonden zijn gemaakt van stukjes schaal van struisvogeleieren - nog steeds maken Khoisan-vrouwen zulke kralensnoeren, nu voor de toeristen en zij zijn lang niet meer de enigen die dat doen.


De struisvogelboerderij Highgate in de Zuid-Afrikaanse plaats Oudtshoorn is een toeristische trekpleister, gerund door de familie Keller; John en Louise zijn de vierde generatie. Je kunt er een ritje maken op een sterk dier en kunstig besneden eieren kopen. Oudtshoorn is al lang het centrum van de struisvogelfokkerij in de wereld, al werd de streek sinds 2004 twee keer getroffen door de vogelgriep en kromp de 'veestapel' van 200 duizend naar 50 duizend.Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Halverwege de 19de eeuw lukte het boeren in Oudtshoorn struisvogels te domesticeren. De veren waren in die tijd een luxe-artikel voor de beau-monde in Europa. In diezelfde tijd streek een grote groep Joodse Litouwers, gevlucht voor de pogroms van de tsaar, neer in Oudtshoorn en velen stortten zich op de fokkerij en de internationale handel in veren - er deed zich een struisvogelverenhausse voor, speculatief zoals in Holland ooit met tulpen. De veren raakten uit de mode, werden zelfs wat ordinair gevonden en de bubble klapte. Maar in Oudtshoorn hebben ze al die jaren steeds weer nieuwe manieren gevonden om te verdienen aan hun struisvogels.

Sluiten
Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan