Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Suikerbieten

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/suikerbieten

Het begint met de geur. Een weeë bietenlucht, ergens halverwege september. Een verbond tussen ommeland en Stad. Al kan zeker niet iedereen de walmen waarderen die ooit werk beloofden aan de arbeiders uit de Hoogkerkse Suikerbuurt.

Tekst: Jurre van den Berg
Foto’s: Harry Cock


Naar boven

Naar boven


Van de zeeklei in de Uithuizerpolder tot aan de zandgronden rond Tripscompagnie: Groningen is een bietenprovincie. Dit jaar verviel het Europese quotum. In Groningen is het bietenareaal met 20 procent uitgebreid.

Naar boven

Op de Suiker Unie-locatie Hoogkerk is de verwerkingscapaciteit opgevoerd tot 28 duizend ton per dag. Acht miljoen ton suikerbieten zal er deze campagne in Nederland verwerkt worden - goed voor ruim een miljard pakken suiker.

Naar boven


Negenhonderd vrachtwagens per dag komen bieten brengen uit het gebied boven de lijn Haarlem-Winterswijk. Elke anderhalve minuut een. 24 uur per dag, zeven per week. Ook met Kerst. Enkel zondagmiddag ligt het transport stil - tegenover de fabriek staat een kerk.

Naar boven

Naar bovenDe Noorderstraat in Hoogkerk

Naar boven

Naar boven


 
'Je hebt gevoel voor diepte nodig', zegt loonwerker Marcel. 'Op de klei telt elke centimeter.'

Loonwerkers als Marcel maken dagen van zeven tot negen. De rest van het jaar rijdt hij op de vrachtwagen. Maar rooien is mooier. Zo dun en schoon mogelijk. 'Je hebt gevoel voor diepte nodig', zegt hij. 'Op de klei telt elke centimeter.'

Naar boven

Al rijdend pakt Marcel zijn iPhone: 2,7 kilometer maal 0,6: met zijn twaalfrijer rooit hij ruim anderhalve hectare per uur. Vanavond voor het donker thuis. Vroeger deed een landarbeider met de hand een hectare per campagne. Op de akkers rond de Framaheerd van Elema gaat de ploeg alweer door het achtergebleven loof.

De vette klei wacht op wintertarwe.

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan