Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Sutherland Springs

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/sutherland-springs

Op 5 november stopte oud-militair Devin Kelley in Sutherland Springs en parkeerde hij zijn auto bij dit schattige witte kerkje op een hoek van het grasveld. In vol gevechtsornaat stapte hij uit, met een kogelvrij vest, een semi-automatische Ruger AR-556 in zijn hand en twee pistolen aan zijn heup. Bij wat er toen volgde kwamen 26 kerkgangers om het leven. Hoe gaat het nu, ruim een maand later, met deze kleine gemeenschap?

Foto's: Simon Lenskens

Naar boven

Naar boven

Wie van San Antonio naar het oosten rijdt, langs ranches met zwarte koeien en roestige ja-knikkers, ziet na een half uur de witte kruisen in de berm staan. Vijfentwintig grote en één kleintje. Elk kruisje staat voor een slachtoffer van de schietpartij op 5 november 2017. 

Naar boven

Naar boven

Dit graf op het kerkhof van Sutherlands Springs is van Annabelle Pomeroy, de dochter van de dominee, Frank Pomeroy. Zelf was hij de ochtend van de schietpartij niet in de kerk, maar in Oklahoma. Zijn vrouw Sherri was er ook niet. Zijn 14-jarige dochter zat die ochtend wel in de kerk. ‘Maar ze is beter af waar ze nu is', vertelt de dominee. 'Als ze het had overleefd had ze het verdriet niet kunnen dragen.'

Naar boven

Naar boven

In de noodkerk in aanbouw klinken nietpiestolen en worden zowel binnen als buiten werkzaamheden verricht om met Kerstmis de sterk gegroeide parochie te kunnen gaan herbergen.

Naar boven

Naar boven

Een man is bezig met werkzaamheden aan de noodkerk van Sutherland Springs. De kerkdiensten op zondag worden momenteel gehouden in een tent.

Naar boven

Naar boven

Dominee Frank Pomeroy spreekt in de tent, de tijdelijke vervanger van de kerk van Sutherlands Springs, over kerstmis: 'Ja, je zou het bijna vergeten, maar het is bijna kerstmis. En ik zag dat God, in het midden van dit alles, nog steeds bij ons is.'

Naar boven

Naar boven

Bij een benefietbijeenkomst voor de schietpartij op 5 november, treden enkele religieuze rappers en hiphoppers op. Bezoekers bidden en zingen mee.

Naar boven

Naar boven

Dominee Frank Pomeroy (met muts) van de First Baptist Church bidt samen met de aanwezige rappers op de benefietbijeenkomst.

Naar boven

Naar boven

Het gemeenschapsgebouwtje achter de kerk zit op zondag vol voor de bijbelstudie van de dominee. Pomeroy heeft het over het lijden van christenen. 'Hoe tragisch het ook is wat er is gebeurd, (...), dit is niet voor het eerst. Er zijn vele christenen geweest die gestorven zijn voor het geloof. In onze gemeenschap hebben 26 martelaren hun bloed gegeven voor Christus.'

Naar boven

Naar boven

De binnenkant van de First Baptist Church is inmiddels helemaal wit geschilderd. De kapotgeschoten bankjes zijn verwijderd, het besmeurde tapijt is weggehaald. Het kerkje doet nu dienst als eerbetoon aan de slachtoffers. Op de plekken waar de slachtoffers zaten, staan nu klapstoeltjes met een naam op de rugleuning, en een roos op het zitvlak.

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan