Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Tijgers

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/tijgers

Het gaat beter met de tijger in India. In het Tadoba-Andhari Tijgerreservaat duikt hij steeds vaker buiten het natuurpark op. Toeristen mogen sinds kort fietsen en wandelen in verwilderd landbouwgebied.

Dat levert echter botsingen op tussen mens en dier. De boswachter: 'We betalen meteen uit als de tijger een koe of een familielid opeet.’Goto first page

Het aantal tijgers groeit gestaag in India. De oranje kat met de gele ogen - 3 meter lang, 200 kilo zwaar – geniet sinds 1973 bescherming in 47 tijgerreservaten. Steeds meer van de ruim 2200 tijgers leven buiten natuurparken in landbouwgebied.

Goto first page

Goto first page

In het Tadoba-Andhari Tijgerreservaat in Centraal-India leven naar schatting 75 tijgers. Toch valt het niet mee een wilde tijger te vinden: wildernisgids Yogesh Dhone luistert vooral naar alarmroepen van herten en vogels. Als een tijger op stap gaat, raakt het hele bos in rep in roer.

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Eén tijger in Tadoba draagt een halsband die radiosignalen uitzendt. Veel dagjesmensen uit de nabijgelegen stad Nagpur volgen de auto van de onderzoekers, om zo hun kans op een ontmoeting met de tijger te vergroten. Dat levert files op tijdens vakantiedagen.

Goto first page

Eigenaar Aditya Dhanwatay (35) van de Tigertrails Jungle Lodge houdt al twintig jaar een stamboom van alle tijgers bij. Hij laat een groot deel van de naastgelegen Chichghat Vallei verwilderen. Hij herstelt het waterpeil en betaalt boeren om hun oogst te laten staan. Rond het Tadoba reservaat staan geen hekken.

Goto first page

Goto first page

 In een bufferzone rond het park van 600 vierkante kilometer wordt sinds kort volop geëxperimenteerd. De Volkskrant probeerde vermoedelijk de allereerste fietssafari in tijgergebied. Additya wandelt ook met gasten rondom zijn lodge en vaart met fluisterbootjes over het vogelrijke Iraimeer. De kans om herten, antelopen, beren, luipaarden en tijgers tegen te komen is groot.

Goto first page

Goto first page

Het succes van Tadoba heeft een keerzijde: het aantal botsingen tussen dorpelingen en wilde dieren neemt toe. In de bufferzone leven naar schatting 22 tijgers, 66 luipaarden en 66 beren. Minstens een kwart van de oogst wordt opgegeten door herten, wilde zwijnen en antelopen.

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Goto first page

Op veel plekken staat een tijgerbeeldje tussen de velden. Die markeert de plek waar een dorpeling is opgegeten. De Indiase overheid betaalt boeren 10.000 roepies (135 euro) compensatie voor een koe en 800.000 roepies (11.000 euro) voor een familielid.

Goto first page

Een spelletje cricket is veilig vermaak, want tijgers en luipaarden vermijden liever mensen. Helemaal als die in groepen verschijnen.

Goto first page

Iedere boer beschermt zijn veldje door twee maanden per jaar op een machaan te slapen, een verhoogd platform van waaraf hij wilde dieren wegjaagt. Rond Tadoba hoor je de hele nacht boeren roepen en met vuurwerk gooien.

Goto first page

Goto first page

Vraag rijstboer Prakash Pendhar (44) uit het dorpje Kuthwanda of hij zou willen verhuizen en hij antwoordt zonder aarzeling: ‘laat me het geld zien, dan ben ik morgen weg.’

Goto first page

Meer weten? Lees de uitgebreide reportage op Volkskrant.nl (+). 
 
Tekst: Noël van Bemmel
Beeld: Noël van Bemmel, Aditya Dhanwatay en Tigertrails Jungle Lodge


Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue