Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Tuintjes naar ons hart

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/tuintjes-naar-ons-hart

Foto's: Marcel van den Bergh
Tekst: Tim Igor Snijders

Naar boven

Volledig scherm

Het intiemste deel van een Nederlands huis ligt misschien wel nét daarbuiten: de voortuin.

Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh fotografeerde drie maanden lang de heggen, bloemen, kunstwerken en rotzooi voor de deur van een reeks uiteenlopende huishoudens. Soms versierd, soms verwaarloosd, altijd veelzeggend.

Van den Bergh: 'Ik wilde alle soorten voortuinen in beeld brengen. Sommigen stonden er in één keer op, voor anderen ben ik meerdere keren teruggegaan. Voor de tuin vol onkruid in Wamel heb ik een dag lang op mijn knieën gezeten. Er gebeurde niks, er vloog nog geen vogel voorbij. Totdat er ineens een man van achter het gordijn verscheen. Had ik toch de foto die ik me had voorgenomen. Thuis bleek het beeld zonder actie uiteindelijk toch het mooist. Die man heb ik later nog uitgebreid gesproken. Hij was vereenzaamd. 'Er belt nooit iemand. Niet één keer per jaar', zei hij.  

Sluiten
Naar boven

Volledig scherm

'Daar ging het mij om, niet om de voortuin, maar om de mensen. Als ik een tuinfoto maakte, wilde ik ook weten wie er in dat huis woonde. Ik lulde me altijd wel naar binnen. De foto van de straatbarbecue in Arnhem kostte de meeste tijd. De bewoners maakten zich zorgen om hun privacy. Iemand had me verteld me dat er bij mooi weer altijd werd gebarbecued. Toen zei ik: bel me als het zo ver is, dan hoef ik hier niet telkens terug te komen. Hij belde maar niet. Op een van de laatste dagen van de zomer nam hij alsnog contact op. Ik ben direct teruggegaan en heb de foto gemaakt. Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat het is gelukt.'

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan