Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Tunnelboom omgevallen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/tunnelboom

De beroemde tunnelboom was een vakantieherinnering van honderdduizenden Amerikanen. En nu is hij omgevallen. Het land rouwt. ‘Het is of een dierbaar familielid is gestorven’, zegt Joyce Brown, een oud-lerares die vlakbij in een vakantiehuisje woont. Ze kent de mammoetboom sinds haar twaalfde.

De ‘Pioneer Cabin Tree’ of ‘Tunnel Tree’ in Calaveras Big Trees State Park in Californië stortte zondag neer tijdens een van de zware regenstormen die huishouden in het westen van de VS. Die storm was waarschijnlijk het laatste zetje, want er werd al veel langer aan zijn gezondheid geknaagd.

Tekst: Ben van Raaij
Foto's: AFP, AP, New York Public Library, Tom Purcell

Naar boven

De reuzensequoia, 10 meter in doorsnede en vermoedelijk meer dan duizend jaar oud, werd rond 1880 door een plaatselijke rancher uitgehold zodat ruiters en rijtuigjes en later auto’s er bij wijze van attractie doorheen konden rijden. De laatste jaren mochten mensen er alleen nog wandelend doorheen.

Naar boven

Reuzensequoia’s kunnen meer dan 100 meter hoog en meer dan 2000 jaar oud worden, maar hebben ondanks hun imposante formaat relatief ondiepe wortelstelsels. Dat maakt de bomen kwetsbaar, zeker nu ze in Californië door de klimaatverandering steeds vaker met extreme droogte kampen.

De Australische ecoloog en bomenexpert William Laurance is niet verbaasd dat de sequoia, die hij goed kende, is omgevallen. ‘De hoofdwortel, die normaal het grootste deel van het gewicht draagt, was eruit gehakt. Het is verrassender dat die boom het zonder hart nog 137 jaar heeft volgehouden.’

Naar boven

De gevelde woudreus was niet de enige iconische tunnelboom in de VS. Het was rond 1900 een trend om reuzenbomen, zowel sequoia’s als redwoods, uit te hollen, als trekpleisters voor de opkomende toeristenindustrie van nationale parken als Yosemite (foto) en Sequoia. Later werden ze symbolen voor het nieuwe automobieltoerisme en figureerden ze op affiches en in (teken-)films.

Naar boven

Inmiddels staat de tunnelboom symbool voor een breder probleem: het gaat wereldwijd slecht met de grote, oude bomen, van de sequoia’s van Californië tot de reuzeneucalyptussen van Australië. Grote bomen zijn de grootste en langstlevende organismen op aarde, maar ze verdwijnen in razend tempo. Van de sequoia’s is in een eeuw tijd meer dan 95 procent verdwenen.

‘Grote bomen zijn aangepast aan lange perioden van stabiliteit, en die zijn in onze snel veranderende wereld een steeds schaarser goed’, zegt Laurance. Ze hebben te lijden van ontbossing, houtkap, bosbranden, invasieve soorten en ziektes, bosfragmentatie en klimaatverandering, vooral extreme droogte. ‘Bijna overal waar je kijkt worden grote bomen door de mens bedreigd.’

Naar boven

Dat verdwijnen van grote bomen is een ecologische catastrofe, want ze zijn de ruggengraat van ecosystemen. Ze reguleren de waterhuishouding, leveren voedsel en beschutting aan andere soorten, vormen ecosystemen op zichzelf. En niet in de laatste plaats: ze leggen enorme massa’s koolstof vast.

Naar boven

Gerichte bescherming is volgens Laurance dan ook dringend noodzakelijk. Al is het voor de Pioneer Cabin Tree helaas te laat. Hij is bij zijn val volledig in stukken gebroken en onherkenbaar. ‘Hij was majestueus’, zegt Jim Allday, vrijwilliger in Calaveras SP. ‘Maar nu is hij niet meer dan een berg hout.’

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan