Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Verlaten platteland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/verlaten-platteland

Elke Nederlandse vakantieganger zal het beeld herkennen. Je rijdt door een uitgestorven dorpje. Bij veel huizen zitten de luiken dicht, andere zijn verveloos en vervallen. 

Foto's: Mike Roelofs
Tekst: Peter Giesen

Naar boven

Op straat zie je hooguit een enkel schuifelend oudje. Verder niemand en niets. Geen café, geen winkels, geen Tabac. Je voelt de stagnatie. Hier gaat nooit meer iets gebeuren.

Vaux-la-Grande in de Meuse is zo’n dorpje. Dertig inwoners. De kerk zit op slot, de mairie is nog een middag per week open.

Naar boven

Naar boven‘Het dorp sterft een zachte dood’, zegt boer Dominique Michel (55). Dertig jaar geleden werkten er zeven boeren,nu nog maar drie. ‘Over twintig jaar is het er misschien nog eentje’, zegt hij.

Naar boven

Grote Franse steden als Parijs, Lyon, Toulouse of Bordeaux blaken van het zelfvertrouwen. De restaurants zitten vol, de mensen zijn elegant en goed gekleed, internationaal gerenommeerde starchitects zetten er flitsende gebouwen neer die het prestige van de stad moeten onderstrepen.

Naar boven

Maar La France profonde, zoals dorpjes als Vaux-la-Grande worden genoemd, worstelt. ‘Vroeger kon een boer een goede boterham verdienen’, zegt boer Michel. ‘Nu moet mijn vrouw werken in een handel in bouwmaterialen. Dat is toch niet normaal, dat je geen goed inkomen meer kunt halen uit je bedrijf?’

Naar boven

Naar boven

Michel Depp is gepensioneerd en woont in Vaux la Grande. Het huis naast hem staat ruim drie jaar leeg en begint langzaam in te storten.

Naar boven

De dorpen in de Meuse mogen langzaam sterven, maar stadjes als Ligny-en-Barrois (foto) lijken reeds in een coma weggegleden.

Naar boven


Ooit was Ligny een bloeiend centrum voor de regionale industrie, met bierbrouwerijen, meubelfabrieken, textielfabrieken en lenzenslijperijen.

Naar boven

De Rue Leroux, voorheen de belangrijkste winkelstraat, is nu een boulevard van leegstaande winkels, dichtgeplakte etalages, stoffige ruiten en afgebladderde luiken.

Naar boven

Naar boven

De rechtse presidentskandidate Marine Le Pen (Front National) en de ultralinkse Jean-Luc Mélenchon spelen in op het verlangen naar de goede oude tijd. Met protectionisme willen ze de Fransen beschermen tegen de meedogenloze wereldmarkt. De links-liberaal Emmanuel Macron en de Republikein François Fillon vinden dat het land zich juist moet aanpassen aan de globalisering, de staatsuitgaven moet verlagen en de arbeidsmarkt moet flexibiliseren, zoals Noord-Europa ook heeft gedaan.

Naar boven

Dit weekend is de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, op 7 mei weten we wie het Franse platteland in beweging mag brengen. En hoe dat zal gebeuren.

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan