Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Verstoten tweeling

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/verstoten-tweeling

Fotografe An-Sofie Kesteleyn ontdekte in de Roemeense bergen een opvangdorp voor verschoppelingen in de samenleving. Ze maakte daar kennis met een bijzondere tweeling: Ramona en Raluca.

Tekst: Olaf Tempelman

Goto first page

Raluca en Romana werden geboren in 1979, toen het Ceausescu-regime allengs grimmiger werd en vrouwen middels een verbod op voorbehoedsmiddelen onder druk werden gezet te baren.

De biologische moeder van de tweeling behoorde tot een van de vele vrouwen die ongewenst zwanger raakten en hun kinderen in weeshuizen dumpten.

Goto first page

Nu wonen ze op een plek waar Roemenië oogt als Zwitserland, in de bergen en 110 kilometer ten noorden van Boekarest. In het opvangdorp van Ramona en Raluca wonen mensen die elders ongewenst waren.

Goto first page

De mini-maatschappij leeft geheel van giften en is het geesteskind van de orthodoxe priester Nicolae Tanase en diens organisatie Pro Vita. Elke avond komen de bewoners samen in een grote eetzaal. Op zondagochtend zijn de meesten te vinden de kerk.

Goto first page

In het opvangdorp staan nu tien opvanghuizen. Enkele honderden mensen wonen er permanent, duizenden verblijven er tijdelijk. 

Goto first page

Fotografe An-Sofie Kesteleyn kreeg meteen gratis onderdak aangeboden bij aankomst in het dorp. Raluca volgde haar op de voet. Ze is ouder dan dertig, maar heeft de nieuwsgierigheid van een zesjarig meisje.

Goto first page

Ramona met haar knuffels. Fotografe Kesteleyn werd elke ochtend aan haar raam door de tweeling gewekt. 'Sofie! Sofie!'

Goto first page

Ramona voedt de varkens. Ze is teruggetrokkener dan haar tweelingzus en heeft een voorkeur voor paars en rood. 

Goto first page

Raluca probeert contact te maken met de schapen. Ze is de meest ondernemende en extraverte van de twee, en kleedt zich graag in het geel.

Goto first page

Toen de tweeling opgroeide, werd tegen kinderen met een mentale handicap niet zachtzinnig opgetreden.

Zo werden Ramona en Raluca als meisjes langdurig aan hun bedden vastgebonden, wat hun ontwikkeling vrijwel zeker schade berokkende.

Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue