Wachtend rijk wordenDe Italiaanse Giovanni Cafaro staat tegen betaling voor anderen in de rij
Klanten kunnen voor 10 euro bruto per uur een codista (rijstaander) inhuren om namens hen te wachten bij het postkantoor, de bank, het gemeentehuis of het museum. ‘Ik wist gelijk dat ik nooit meer werkloos zou zijn, want de bureaucratie is een hardnekkig probleem in Italië.’
Tekst: Jarl van der Ploeg
Foto's: Nicola Zolin
Geduldige inborst
Drie jaar geleden stond de toen 45-jarige Giovanni Cafaro in de rij van precies hetzelfde postkantoor. Hij was een paar weken daarvoor ontslagen als manager van een kledingbedrijf en wilde zijn vijfhonderdzoveelste CV op de bus te doen, al had hij tot die tijd slechts tien reacties ontvangen. Cafaro had toen al een geduldige inborst.
‘Ik zag mensen om mij heen gefrustreerd, hoofdschuddend en chagrijnig in de rij staan en plotseling ging het van: ping, dit is het! Ik word codista.’
400 uur per jaar in de rij
Geen Europees volk staat meer in de rij dan de Italiaan: gemiddeld 400 uur per jaar, aldus cijfers van onderzoeksbureau Codacons. Omdat de meeste rijen zich tijdens kantooruren vormen, komt dat neer op jaarlijks 40 miljard euro aan verspilde werktijd.
Zelfs de voorzichtige opmars van internet biedt nauwelijks soelaas. Sterker: de gemiddelde rijtijd nam de afgelopen jaren zelfs toe met 20 minuten, aldus het Italiaanse bureau voor de statistiek.
Visitekaartjes op zak
Wachten doet Cafaro enkel onberispelijk gekleed, al staat hij in de rij voor de Applestore. Bij zijn werkuitrusting hoort verder een leren aktetas met een boek, een krant, een extra batterij voor de smartphone, een getekende machtiging van de klant inclusief een kopie van zijn of haar paspoort. En altijd visitekaartjes, want de rij is voor Cafaro de ideale plek nieuwe klanten te werven.
‘Als je ziek bent, ga je naar een dokter. Als je ruzie hebt, naar een advocaat. Dus waarom zou je geen codista inschakelen als je moet wachten’, aldus een van zijn wervingsteksten.
Erkend codista-diploma
Inmiddels werken er verspreid over 54 Italiaanse steden meer dan vijfhonderd codista’s – van studenten en gepensioneerden tot ontslagen veertigers en lichamelijk gehandicapten. De meesten van hen volgden een vijf uur durende Skype-cursus bij Cafaro, die ze vervolgens een erkend diploma uitreikte.
Afhankelijk van de lokale efficiëntie (in Napels is meer werk dan in Milaan) verdient een codista tussen de 1.200 en 1.500 euro per maand. Daarvoor staan ze zo’n dertig uur per week in de rij.
Iedere rij zijn eigen verhaal
‘Wist je dat elke rij heeft zijn eigen verhaal heeft’, zegt Cafaro. ‘Er zijn boze rijen van mensen die een boete moeten betalen. Er zijn gelukkige rijen van vaders die hun pas geboren kinderen komen aangeven, melancholieke rijen van bejaarden die hun pensioen komen incasseren.’
'In de rij kun je je ergeren aan mensen die te dicht achter je staan, in je oor tetteren of voordringen, maar je kunt ook genieten van die chaos. Denk: deze rij is zoals het leven, en ik vorm er toch maar mooi onderdeel van.’
Lees hier het hele verhaal van Giovanni Cafaro en zijn bijzondere baan.