Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

World Wildlife Day

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/wildlife

Het is vandaag World Wildlife Day: een dag door de Verenigde Naties in het leven geroepen om aandacht te vragen voor bedreigde dieren, planten en ecosystemen. Bewuster en duurzamer reizen kan in hoge mate bijdragen aan het behoud en de bescherming van de natuur. Daarom vandaag aandacht voor ecoprojecten die meehelpen aan een betere planeet.  

Auteur:
Veerle Witte  |  Foto: North Sailing

Naar boven

Nu de grenzen met Amerika zijn geopend, houden we ons hart vast voor Cuba. Maar nationaal park Jardines de la Reina – een van de beste duikbestemmingen in het Caribisch gebied – wordt stevig beschermd. De eilanden, mangroven en riffen voor de zuidkust van Cuba vormen een zeereservaat waar slechts een paar duizend bezoekers per jaar worden binnengelaten. Elandhoornkoraal, zijdehaaien, pijlinktvissen en spitssnuitkrokodillen: ze leven in relatief grote aantallen in het gebied. Het geld van duikers en sportvissers gaat naar dorpelingen en natuurbeheer. Vooral drijvend hotel Tortuga is populair onder bezoekers.

Foto: Getty Images

Naar boven

Op het Indonesische eiland Sumatra groeit het rijkste tropische regenwoud in Zuidoost-Azië; de laatste plek waar Sumatraanse tijgers, orang-oetans, neushoorns en olifanten samen in het wild leven. Het Leuser Ecosystem – een natuurgebied tien keer zo groot als Noord-Holland – heeft met vier ecosystemen en 160 kilometer kustlijn een enorme potentie als toeristische bestemming. Maak een trektocht door de jungle, peddel over de rivier en overnacht in berghutten. Toerisme kan het woud beschermen tegen stroperij en houtkap.

Foto: Tim Laman/ANP

Naar boven

Een bekroonde keten van ecolodges om het Panamese regenwoud van dichtbij te ervaren. Slaap in een omgebouwde militaire toren met 360-graden-uitzicht over de jungle en op de skyline van Panama-Stad in de verte. Vogelaars vanuit de hele wereld komen naar dit ecohotel in het Soberania National Park, waar je ook luiaards kunt spotten vanuit je bed, evenals roodnektamarins – schattige aapjes met een boos gezicht. Nieuwste aanwinst is het Canopy Camp in de Dariénjungle, waar je overnacht in safaritenten en op zoek gaat naar jaguars en de harpij.

Foto: Canopy Family 

Naar boven

Waar er eind vorige eeuw geen zwarte neushoorn meer over was in Botswana, heeft Wilderness Safaris, een vooraanstaande ecotoerismeorganisatie in Afrika, ervoor gezorgd dat de ernstig bedreigde diersoort succesvol geherintroduceerd werd in de Okavango Delta. Vandaag, 15 jaar later, heeft dit herhaaldelijk bekroonde project zijn doel bereikt: levensvatbare, zich voortplantende witte én zwarte neushoornpopulaties in de regio. Hun luxetentenkamp DumaTau in het privéwildreservaat Linyanti behoort tot de beste ecolodges ter wereld. Grenzend aan nationaal park Chobe is dit een belangrijke oversteekplaats voor olifanten en het jachtgebied van leeuwen en wilde honden.

Foto: Wilderness Safaris

Naar boven

Op weinig plekken in de wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering zo voelbaar als binnen de fragiele Noordpoolcirkel. Daarom zijn de eikenhouten vissersboten met elektrische aandrijving van de IJslandse reder North Sailing een welkome innovatie. Ga met hen geruisloos walvissen bekijken bij Húsavík, skiën in de fjorden van natuurpark Hornstrandir of op meerdaagse expeditie naar Groenland. In 2020 wil North Sailing de hele vloot koolstofvrij hebben.

Foto: North Sailing

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan