Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Winterkamperen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/winterkamperen

Waarom zomers kamperen als het ook winters kan?

Volledig scherm

Het is gewoon echt een trend: kamperen in de winter. Rust, lage prijzen en afwezigheid van insecten lokken mensen naar een wintercamping. Zijn zij gek, of juist niet?

Kamperen, dat is urenlang tafeltennis spelen, een dik boek lezen in de zon of ‘s ochtends vroeg je oververhitte tent uit kruipen. Tenzij je het in de winter doet. Steeds meer campings in Nederland blijven het hele jaar door open: volgens campinggids ASCI Eurocampings zijn deze winter 157 van de 1127 Nederlandse campings te boeken.

Twintig jaar geleden was er 's winters nog nauwelijks een camping open, vertelt een medewerker van brancheorganisatie Recron, maar tegenwoordig houden veel kampeerterreinen er rekening mee dat mensen niet meer alleen in de zomer weg willen. Ook Stichting Natuurkampeerterreinen de Groene Koepel merkt dat er animo is voor winterkamperen: het aantal boekingen in de winter van 2017 (4361) steeg met 17 procent ten opzichte van 2016. Op hun site was de pagina over winterkamperen vorig jaar de best bezochte.

Hoe is het om midden in de winter op een camping te staan? Die vraag bracht ons, bewapend met een De Waard-tent, een gasstelletje en stapels dekens, naar de Drentse Hondsrug. Daar voert een hobbelig zandweggetje door het bos naar een open plek tussen hoge groene sparren en bladloze loofbomen. Dit is Borger, een van de drie natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer die sinds vijf jaar ook in de winter openblijven.

De twee mossige velden zijn dunbevolkt: de paar kampeerders in caravans, tenten en tipitenten staat tientallen meters uit elkaar. Behalve een toiletgebouwtje, een vuurplaats en een paal met een computerscherm waarop je je kunt aanmelden, is er niets. Die rust vindt kampeerder Karen de Jong (57) een groot voordeel aan winterkamperen. Het hele jaar door stapt zij op de fiets met een tentje in de fietstassen, om de afzondering van de natuur op te zoeken. Andere redenen voor haar om in de winter te gaan: campings zijn deze tijd van het jaar veel goedkoper (in Borger kost een nacht in een tent bijvoorbeeld 6,15 per persoon in januari, in juli is dat 11,65) en, heel belangrijk: er zijn geen insecten.

Wie Karen zoal tegenkomt op haar tochten? Oudere caravan-aficionados, (niet te verwarren met senioren die hun hele leven in een tent gekampeerd hebben en láter pas een caravan gekocht hebben), gezinnen die de hele dag om het vuur zitten te kokkerellen, fiets- en wandelliefhebbers en zogenoemde bush crafters: mensen die technieken oefenen om in de natuur te overleven en die zelfs in de winter in alleen een hangmat onder een stuk canvas slapen.

Tekst: Djuna Kramer
Foto's: Mascha Joustra

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Volledig scherm

Rond Kerst en Oud en Nieuw is het terrein helemaal volgeboekt door mensen die zich liever onttrekken aan de tamtam van de feestdagen, vertelt boswachter en beheerder Martijn Harms. Hier verzamelen de kampeerders zich op Oudejaarsavond rond een groot kampvuur, met oliebollen en een glaasje glühwein, maar zonder vuurwerk. Een van de redenen dat natuurkampeerterreinen zo’n opleving kennen tijdens de feestdagen is namelijk dat er veel hondenbezitters komen kamperen die hun dieren het vuurwerk willen besparen.

Zo ook Janneke en Erik (beiden 54) en pleegdochter Sara (20) uit Winschoten, die ons uitnodigen om naast hun busje-met-voortent bij het vuur te komen zitten. Zij begonnen met winterkamperen dankzij hond Bere (4), die zó bang wordt van vuurwerk dat hij twee dagen lang in ‘haast epileptische toestand’ verkeert. Met zijn allen lekker rustig in het bos gaan zitten was goedkoper dan een pension voor de hond alleen.

Twee weken staan de sympathieke Groningers hier nu al. Het is heerlijk om even alleen maar bezig te zijn met overleven, vinden ze. Na het opstaan haal je eerst water bij het toiletgebouw, je maakt een vuurtje met hout dat je hebt gehakt en dán pas kun je de eerste kop koffie drinken. De rest van de dag maakt Janneke taarten en stoofpotjes in haar dutch oven (een pan waar je kolen op en onder legt), wandelen ze met de hond of zitten ze gewoon urenlang in het vuur te staren. En de kou? Ach, ‘dan trek je maar een laag extra aan. Een stuk makkelijker dan koel blijven in de zomer.’

Rond 16.00 uur begint het donker te worden, en dringt een gevoel van ‘Wat nu?’ zich aan ons op. Om het in het donker knus te kunnen maken bij de tent, is een vuurschaal of oud olievat fijn, zien we bij de buren. Warme dranken inschenken in het donker wordt een stuk makkelijker met grote mokken, die ook dienen als handenwarmers. Om opgewarmd de tent in te gaan, is een avondwandeling een goed idee. Of je kunt bij het vuur gaan zitten op de gemeenschappelijke vuurplaats - die veel natuurkampeerterreinen hebben.

 Wij bleven 's nachts redelijk warm onder drie dekens. Maar als je het professioneel aan wilt pakken, kun je het best een matje nemen van geïmpregneerd dons en een slaapzak van hetzelfde materiaal van een ‘mummy’-model, adviseert Tjerk Romkema van kampeermeneer.nl. Trek niet te veel kleren aan in de slaapzak, want dan kun je gaan zweten en daardoor afkoelen. Een kleine tent houdt warmte het beste vast. Een goede optie voor wie er iets luxer bij wil zitten, is het huren van een tipitent. Die worden door de verhuurder al opgezet en zijn meestal uitgerust met een kacheltje in het midden en schapenvellen op de grond.

Het moeilijkste moment is 's ochtends de tent uit te kruipen. Een regenbroek helpt al een heel stuk om daarbij niet meteen doorweekt te raken. Klompen of snowboots zijn perfect om op de camping rond te lopen (want warm, waterdicht én makkelijk aan en uit te trekken). Sneakers of leren laarsjes, die wij stom genoeg droegen, zijn zeker geen aanrader. Het is zonde om een ervaring die met een béétje moeite heel ontspannen en toch avontuurlijk kan zijn, te laten verpesten door koude voeten.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan