Loading...

Notice

This multimedia story format uses video and audio footage. Please make sure your speakers are turned on.

Use the mouse wheel or the arrow keys on your keyboard to navigate between pages.

Swipe to navigate between pages.

Let's go

Wonen in een supermarktwagen

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/wonen-in-een-supermarktwagen

Je moet ertegen kunnen: wonen in een omgebouwde supermarktwagen, water halen bij de buren. Maar Albert Visscher wil het zo: écht vrij zijn, onafhankelijk van die foute woningbouwlui. Michael Rhebergen fotografeerde zijn leven.

Foto's: Michael Rhebergen
Tekst: John Schoorl

Goto first page

Albert Visscher (57) verdomt het om in een huis te wonen van de woningbouwvereniging. Want die types zijn huurders aan het uitmelken omdat ze de gaten moeten dichten van een woningbouwvereniging als Vestia waar de baas in Bonaire woonde en met het geld van de huurders ging gokken met derivaten, al weet hij niet wat dat is, maar wel dat het niet deugt en niet kan, en hij wil niks met die lui te maken hebben.

Goto first page

Daar heeft hij geen zin an.

Goto first page

Dus woont Albert Visscher al vijf jaar in een SRV-wagen, gekocht bij één van de twee adressen in Nederland waar tweedehands SRV-wagens te koop zijn. De SRV-wagen was een kleine rijdende supermarkt, ontstaan in 1966, waarvan de afkorting stond voor ‘Samen Rationeel Verkopen’, dan wel SeRVice. In 1995 verdwenen de karakteristieke wit-blauwe wagens uit het straatbeeld.

Goto first page

Albert woont met zijn Paola op het voormalige Q8-terrein in Deventer. Drie dagen in de week is hij autoteller. Dan zit hij vanaf 7 uur in de ochtend langs de snelweg auto’s te tellen voor een firma. Hij ziet ze allemaal voorbijkomen in hun grote, dure auto, die mannen met hun chagrijnige bakkes, op weg naar hun grote baan, om hun grote dure huis te kunnen betalen.

Goto first page

Je moet toch tijd hebben om te leven.

Goto first page

Door zo goedkoop te wonen (50 euro per maand betaalt hij aan de eigenaar van het terrein) houdt hij geld over om te reizen. Hij is zelfs naar Bali geweest en laatst nog naar Terschelling. Je moet er tegen kunnen, om bij de buren water te moeten halen, en meer van die dingen. Daarvoor in ruil zegt hij wel het mooiste uitzicht van Deventer te hebben, over de stad en de IJssel, en volkomen onafhankelijk te zijn.

Goto first page

En wat we natuurlijk ook niet moeten vergeten, is dat Albert met zijn Paola, in een liedje woont. Want wie kent ’m niet, dat opgewekte reclamespotje van het Cocktail Trio, uit de jaren zeventig. ‘Leve de man van de SRV van je hieperdepiep hooray!’ Albert mag het graag zingen.

Goto first page
Goto first page
Scroll to continue
Swipe to continue