Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

World Press Photo

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/world-press-photo-201caedd-7118-46bf-be55-f7ccf0af3f48

World Press Photo 2018

Volledig scherm

Gitzwart zijn ze, de nominaties voor de World Press Photo 2018. Winnaar is de meest expliciete, van een brandende Venezolaanse betoger. Maar de bekroonde serie in de categorie Natuur, over opvang aan verweesde olifantjes, biedt troost.

‘Een klassieke foto, maar eentje met ogenblikkelijke energie en dynamiek. De kleuren, de beweging, het is een erg goede compositie. De foto heeft kracht en een directe emotie.’ Aldus motiveert de Cubaans-Franse juryvoorzitter Magdalena Herrera de uitverkiezing van een foto van een brandende Venezolaanse demonstrant tot World Press Photo van het jaar. De prijs is donderdagavond in Amsterdam toegekend aan de uit Venezuela afkomstige AFP-fotograaf Ronaldo Schemidt.

De foto toont de demonstrant tegen president Maduro die in brand vloog nadat een gastank van een motorfiets was ontploft tijdens een confrontatie met de oproerpolitie. De menselijke fakkel overleefde, met eerste- en tweedegraads verwondingen.

Voor het eerst in zijn geschiedenis heeft World Press Photo (WPP) dit jaar voorafgaand aan de toekenning van de belangrijkste prijs in de fotojournalistiek zes foto’s laten nomineren. Van die zes beelden  alle getuigend van gruwelen door oorlog en terreur  is die van Schemidt de meest expliciet gewelddadige. Het jurylid Whitney C. Johnson, adjunct-directeur fotografie van National Geographic noemt de foto symbolisch. ‘De man draagt een masker. Hij representeert niet alleen zichzelf in vlammen, maar het idee van Venezuela in brand.’

Schemidts foto had niet meer kunnen contrasteren met het werk van een van de Nederlandse prijswinnaars, Carla Kogelman. Waar de foto uit Venezuela een gitzwart wereldbeeld reflecteert, toont Kogelman, winnaar van de eerste prijs in de categorie Langetermijnprojecten met Ich Bin Waldviertel op intieme wijze een puur en vredig bestaan van twee meisjes in een geïsoleerd bosgebied in Oostenrijk, bij de Tsjechische grens. Al eerder won zij bij WPP een eerste prijs met hetzelfde onderwerp  uitzonderlijk in de geschiedenis van de competitie.

Nog een Nederlander won een eerste prijs: Kadir van Lohuizen, lid en medeoprichter van fotoagentschap Noor, werd onderscheiden voor zijn ambitieuze reportage Wasteland. Daarvoor brengt hij wereldwijd, van Nigeria tot New York en Amsterdam, in kaart hoe landen omgaan met hun explosief groeiende afvalbergen. Aan de Nederlander Jasper Doest werd een tweede prijs toegekend in de categorie Natuur series voor zijn foto’s over Japanse makaken en de manier waarop de aapjes, officieel beschermd, worden getemd ten behoeve van de vermaakindustrie.

Tussen de uitersten van Kogelmans zachtmoedigheid en de nietsontziende nieuwsfoto uit Venezuela tonen de eersteprijswinnaars in de talrijke categorieën van WPP fotografie waarin doem en geweld domineren. Zo wint in de categorie Natuur enkel de foto (door de Amerikaan Corey Arnold) van een adelaar in Alaska die afvalvlees bij elkaar scharrelt in een vuilcontainer. Bij de series van Natuur breekt de zon even door, met een reportage van Ami Vitale (VS) voor National Geographic over olifantwezen die worden losgelaten in een natuurgebied in Kenia.

In de categorie Immersive (meeslepende, red.) Digital Storytelling, een apart onderdeel van WPP, ging de eerste prijs naar een virtualreality-productie van The New York Times, over het onderwaterleven in poolgebied. Wie met een VR-brilletje naar de filmbeelden kijkt, beleeft vrijwel dezelfde onderwatersensatie als de makers. Het koude bad dat zij ervoor over moesten hebben, blijft de kijker bespaard. Die krijgt op de expositie in de Nieuwe Kerk in Amsterdam evenwel genoeg te verstouwen.

Tekst: Arno Haijtema

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Eerste prijs Langetermijnprojecten:Alena en Steffi spelen in het zand, een foto uit de serie Ich Bin Waltviertel.

Foto: Carla Kogelman

Naar boven

Eerste prijs Natuur: olifantje in een opvangcentrum. 

Foto: Ami Vitale / National Geographic

Naar boven

Tweede prijs Mensen: een vrouw leert zwemmen in het strikt islamitische Zanzibar. Dikwijls wordt het zwemmen door vrouwen er ontmoedigd.

Foto: Anna Boyiazis

Naar boven

  Derde prijs Nieuws: De slag om Mosul. Iraakse soldaat, enkele seconden na het doodschieten van een vermoedelijke zelfmoordterrorist.

Foto: Goran Tomasevic / Reuters

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan