Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zeldzame koeien bedreigd

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/zeldzame-koeien-bedreigd

Aangescherpte mestregels brengen houders van zeldzame runderrassen zoals lakenvelders en Groninger blaarkoppen in de problemen. Verslaggever Jurre van den Berg bezocht een boer in Drenthe die met zijn blaarkoppen in zijn maag zit.

Bekijk in deze special de zeldzame koeien die de dupe worden van het mestplafond.

Tekst: Peter van Ammelrooy
Beeld: Harry Cock

Naar boven

Gaat al een tijdje mee. De soort werd in de twaalfde eeuw al beschreven, de oudste afbeelding dateert van rond 1440. Het relatief kleine rund heeft een unieke tekening: midden over het rode of zwarte lijf loopt een witte band, alsof iemand een laken over het dier heeft gedrapeerd. In 1950 werd het lakenvelderrund bijna als afzonderlijk koeienras geschrapt omdat een stamboek ontbrak. Vanwege het vriendelijke karakter is deze koe populair bij kinderboerderijen. In Nederland lopen er nu 1.700 exemplaren rond.

Status: bedreigd

© Lex vB/Wikipedia

Naar boven

Vanwege zijn witte kop met donkere kringen rond de ogen (de ‘blaren’) wordt deze soort ook wel de 'koe in chaquet' of 'polderpanda' genoemd. Komt in Nederland voor sinds de Middeleeuwen. Ooit zeer gewild; begin 20ste eeuw bestond de veestapel in sommige delen van Groningen nog voor de helft uit blaarkoppen. Werd na 1970 steeds zeldzamer, omdat melkveehouders voor andere runderen met hogere melkproductie kozen. De populatie bestaat nu uit 2.190 dieren.

Status: bedreigd

© Overmorgenland.nl

Naar boven

Dit was ooit dè Nederlandse standaardkoe. Werd eind 18de eeuw in Noord-Holland en Friesland ontwikkeld en later versterkt met eigenschappen van Deens en Duits vee. Werd in de eerste helft van de 19de eeuw veel geëxporteerd naar de Verenigde Staten. De Amerikanen fokten uit dit rund de Holstein-Friesian, de moderne zwartbonte melkkoe die sinds een halve eeuw het belangrijkste melkkoeienras ter wereld is, en nu ook in Nederland domineert. Er zijn rond de 1.600 zwartbonte Fries-Hollandse runderen over.

Status: bedreigd

© Wytze Nauta - Eigen werk

Naar boven

Van oudsher thuis op de vruchtbare gronden langs de grote rivieren in het oosten en zuiden van Nederland. Heeft rode of roodbonte vlekken op een overwegend witte vacht. Omschreven als evenwichtig, rustig en mak waardoor het ras makkelijk te houden is. Deze lange tijd zeer populaire koe werd rond 1980 verdreven door de (Red) Holstein-Friesian. De veestapel werd gehalveerd door de uitbraak van mond- en klauwzeer in 2001. Ras telt nu 15.000 dieren.

Status: normaal

© Mrij.nu

Naar boven

Type dat ooit tot het Maas-Rijn-IJsselvee werd gerekend, maar nu wordt erkend als apart ras. Te herkennen aan hun egaal diep donkerrode of bruinrode kleur met witte aftekeningen: een witte kol (vlek op de kop), een witte buik, witte staartpunt en witte sokken. Winterhard: kan goed het hele jaar rond buiten grazen en is daardoor geschikt voor natuurbeheer. Onderging hetzelfde lot als het MRIJ-rund. Nederland telt rond de 1.000 brandrood runderen.

Status: bedreigd

Naar boven

Van het Fries Roodbont lopen er nog 520 in Nederland rond. De koe is een dubbeldoeldier, bestemd voor melk- en vleesproductie.

Status: bedreigd

Naar boven

De witrik heeft geen vaste kleurtekening, soms hebben ze een egaal haarkleed, maar er zijn ook koeien die helemaal wit zijn. Het zijn kwetsbare melkkoeien, in Nederland lopen er nog vijfhonderd rond.

Status: bedreigd

© Arie Kievit

Naar boven

Ook de heidekoe is een zeldzaam ras. Na de oorlog was het ras zelfs uitgestorven. Maar in 2006 werden in Jutland, een schiereiland in Denemarken, enkele tientallen runderen gevonden. Drie boeren bleken nog raszuivere kuddes koetjes te hebben.

Status: bedreigd

© Rasbak/Wikipedia

Naar boven

Naar boven
Naar boven

Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan