Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zij ontvluchtten Poetins Rusland

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/zij-ontvluchtten-poetins-rusland

Volledig scherm

De Baltische Staten is het nieuwe toevluchtsoord voor Russische dissidenten. In de hoofdsteden van Estland, Letland en Litouwen is een groep nieuwkomers neergestreken, die wegens bedreigingen of censuur niet in Rusland wilden of konden blijven.

De drie voormalige Sovjetrepublieken aan de Oostzee hebben een aantal evidente pluspunten voor Russische dissenten op zoek naar een onderkomen. Ze liggen naast de deur, dus kunnen vrienden en familie gemakkelijk op bezoek komen. Een groot deel van de bevolking spreekt Russisch, dus is het geen noodzaak om de ingewikkelde talen van Estland, Letland of Litouwen te leren. En, mooi meegenomen, de levensstandaard is er hoger dan in Rusland.  

Veel dissidenten komen hier wegens wat ze ‘de gebeurtenissen van 2014’ noemen: de annexatie van de Krim en de Russische steun voor separatisten in Oost-Oekraïne. Wie publiekelijk Ruslands gebiedsuitbreiding ter discussie stelt, wordt snel gezien als landverrader in een samenleving waarin een grote meerderheid president Poetins beleid goedkeurt.

Wat als de sfeer radicaal verandert in Rusland, gaan de dissidenten dan snel weer terug naar het vaderland? Geen van hen houdt er rekening mee. ‘Dit is niet mijn moederland’, zegt documentairemaker Mansky, die gevestigd is in Letland. ‘Maar mensen spreken hier mijn taal, ook mentaal. Letland is Rusland zonder Poetin.’

Tekst: Tom Vennink
Foto's: Yuri Kozyrev

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Dichter Dmitri Koezmin weet nog precies hoe hij de beslissing nam om afscheid te nemen van het land met daarin zijn moeder en vrienden. Het gebeurde in de metro van Moskou. 

‘Ik keek naar de wagons, ongeveer honderd mensen zaten er in. Ik dacht bij mezelf: 86 van die honderd mensen steunen de oorlog in Oekraïne en anti-homowetgeving. Wil ik dezelfde lucht inademen als zij? Eerlijk gezegd niet.’

Naar boven

Naar boven

Naar boven

Documentairemaker Vitaly Mansky heeft zich gevestigd in Letland. Hij denkt niet dat de situatie in Rusland snel zal veranderen.

'En stel dat het gebeurt', zegt hij. 'Elke auto heeft een remweg, en we hebben hier te maken met een auto die al 17 jaar lang op topsnelheid is.' Mansky doelt op de jaren waarin president Poetin om beurten president en premier was. 'Of hij knalt op een muur, of de remweg is te lang voor mijn leven.'

Naar boven

Naar boven

Kozakken in een verlaten fort buiten Riga. Met drank en gedichten herdenken ze in uniformen het leven van Aleksej Romanov, de zoon van de laatste Russische tsaar – niet omdat het zijn sterfdag is, maar gewoon, omdat het lekker weer is.

Naar boven

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan