Loading...

Melding

Dit multimediaverhaal bevat video- en geluidsfragmenten. Zet het geluid aan.

Gebruik het muiswiel of de pijltjestoetsen om tussen pagina's te navigeren.

Swipe om tussen pagina's te navigeren.

Hier gaan we

Zilveren Camera

Logo https://verhalen.volkskrant.nl/zilveren-camera

Zilveren Camera

Volledig scherm

Als er iets opvalt in deze editie van de Canon Zilveren Camera (CZC) is het de toenemende grote kwaliteit van fotoseries – die van winnaar Chris Keulen voorop. Vermoedelijk heeft dat te maken met het veranderende karakter van dagbladen. Kwaliteitskranten als Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant besteden meer aandacht aan achtergronden en reportages, en brengen het harde nieuws zodra het zich voordoet online, via de site en mobiele apps. Daardoor krijgt de traditionele nieuwsfoto in de krant minder plek. Daarentegen profiteren fotografen in toenemende mate van de (in theorie onbeperkte) mogelijkheden van de websites.

Deze serie kunt u het best op een liggend scherm bekijken.

De tentoonstelling van de Zilveren Camera is tot en met 25 maart te bezichtigen in Museum Hilversum.

Sluiten
Naar boven

Naar boven

Chris Keulens fotoserie Kwetsbare liefde, over een dementerende vrouw die wordt verzorgd door haar man, is zaterdag in Museum Hilversum bekroond met de Canon Zilveren Camera. Aan de (onvoltooide) serie in zwart-wit werkt Keulen al sinds 2015, toen de vrouw acht jaar dementeerde. Zij wordt thuis in Zuid-Limburg verzorgd, omdat haar echtgenoot haar niet ‛in zo’n instituut’ wil laten opnemen. Keulen (58), zelf Limburger, is al vaker onderscheiden met prijzen van de Zilveren Camera en World Press Photo. Hij werkt freelance, in het verleden voor de Volkskrant en Trouw, tegenwoordig vooral voor NRC Handelsblad. Internationaal wordt hij vertegenwoordigd door het agentschap Panos.

Foto: Chris Keulen, Kwetsbare Liefde.
Eerste prijs documentair nationaal serie

Naar boven

Naar boven

Een andere belangrijke prijs bij de CZC, die voor Storytelling (voorheen Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek) werd toebedeeld aan de Vlaamse, voor de Volkskrant werkende fotografe Sanne de Wilde. Behalve een boek over de vele door een erfelijke aandoening kleurenblinden op een eiland in de Stille Zuidzee maakte De Wilde ook een museale presentatie. Daarin maakt ze voor de museumbezoeker, net als in haar boek The Island of the Colorblind voor normaal kleurenzienden het vervreemdende effect zichtbaar van kleurenblindheid. Bij de Prijs voor Storytelling wordt de toekomst van de fotojournalistiek mooi zichtbaar. Steeds professioneler worden nieuwe methoden ingezet om visuele journalistiek te bedrijven; naast fotografie ook video, exposities en installaties.

Foto: Sanne De Wilde, Island of the Colourblind
Eerste prijs  Storytelling

Naar boven

Naar boven

Opvallend hoog was de kwaliteit van de met eerste prijzen bekroonde fotoseries in de categorieën bij de CZC. Zo won Marinke Masséus een eerste prijs bij Documentair Internationaal met een reeks intieme, kleurrijke foto’s van anonieme lesbische vrouwen in Iran. Anoniem, omdat op homoseksualiteit in het islamitische land zware straffen als gevangenisstraf en zweepslagen staan. Veel Iraanse vrouwen leiden parallelle levens – zij komen niet uit voor hun geaardheid, omdat ze behalve straf ook afwijzing en uitsluiting van hun familie hebben te vrezen. Depressie en drugsgebruik komen, aldus Masséus, veel voor onder LHBT’ers in Iran.

Foto: Marinke Masséus, Silent Voices - L(G)BT Iran
Eerste prijs documentair internationaal serie

Naar boven

Naar boven

Een andere opvallende serie is die van Selma van der Bijl. Zij studeerde af op de Fotoacademie in Amsterdam met Geluk(t), een op Schiphol gemaakte ontroerende en feestelijke reeks over vluchtelingen die worden herenigd met hun familie. De Amsterdamse krant Het Parool publiceerde. Saillant is dat Van der Bijl naast haar journalistieke werk ook bruiloftsfoto’s maakt. Zij werd onderscheiden met de nieuwe, onder verantwoordelijkheid van de CZC vallende Paul Peters Fotoprijs. Deze prijs is een initiatief van de Socialistische Partij, die sociaal betrokken fotografie wil belonen. De vorig jaar overleden Paul Peters was maatschappelijk betrokken, en tevens gelieerd aan de partij.

Foto: Selma van der Bijl, Geluk(t)
Winnaar Peter Paul Fotoprijs

Naar boven

Foto: Marcel van den Bergh, Onze voortuin dat zijn wij
Derde prijs kunst, cultuur en entertainment

Naar boven

Naar boven

Volkskrant-fotograaf Marcel van den Bergh won een eerste prijs in de categorie Nieuws Regio met zijn serie over de transitie van een Limburgse katholieke kerk tot boeddhistisch centrum. Van den Bergh fotografeerde de onttakeling van de katholieke symbolen in de kerk, de sleuteloverdacht en de inwijding tot tempel. 

Foto: Marcel van den Bergh, Van kerk naar tempel
Eerste prijs nieuws regio serie

Naar boven

Naar boven

Ook Volkskrant-fotograaf Jiri Büller won een eerste prijs, in de categorie Personen in het Nieuws. Hij maakte een bijna religieus geladen portret van de moeder en zus van Mitch Henriquez, twee treurende vrouwen uitgelicht tegen een donkere achtergrond. Henriquez kwam om het leven daags nadat hij op een muziekfestival in het Haagse Zuiderpark was aangehouden door vijf agenten.

Foto: Jiri Büller, Nabestaanden Mitch Henriquez
Eerste prijs personen in het nieuws enkel

Naar boven

Naar boven

Andere opmerkelijke prijswinnaars zijn Eddy van Wessel (de afgelopen jaren al twee keer bekroond met de Zilveren Camera). Hij won nu een eerste prijs bij Nieuws Internationaal met een serie panoramefoto’s in zwart-wit – vaker zijn fotografische handschrift – over de huiveringwekkende verstilling bij de ruïnes en wrakken in Irak, nu de strijd tegen Islamitische Staat is gestreden. Tweede prijzen waren er onder meer voor Volkskrant-fotograaf Freek van den Bergh met zijn reeks over de Turkije-rel in Rotterdam en Kadir van Lohuizen, met zijn ambitieuze serie Wasteland over vuilnisbelten wereldwijd.

Foto: Eddy van Wessel, De ruïnes van IS
Eerste prijs nieuws internationaal serie

Naar boven

Freek van den Bergh, De turkijerel in beeld
Tweede prijs nieuws nationaal serie

Naar boven

Carla Kogelman, The Pool - Para
Eerste prijs sport serie

Naar boven

Stanley Gontha, Amsterdam komt samen voor Abdelhak Nouri
Eerste prijs nieuws nationaal enkel

Naar boven

Kadir van Lohuizen, Wasteland
Tweede prijs documentair internationaal serie

Naar boven

Bram Janssen, Gevangen onder erbarmelijke omstandigheden
Eerste prijs internationaal enkel

Naar boven

Pim Ras, Omhaal Klaas-Jan Huntelaar
Eerste prijs sport enkel

Naar boven
Naar boven
Scroll om door te gaan
Swipe om door te gaan